Hotell. Hemlösa pensionärer ska slippa fira jul på gatan i år, efter ett initiativ från organisationen Vid din sida. Foto: Mostphotos

Hemlösa äldre får gratis hotell på Söder

Julbord, julklappar – och två nätter på hotell i hjärtat av Södermalm. Det väntar ett trettiotal äldre hemlösa under julhelgen.

  • Publicerad 21:00, 18 dec 2018

Det är organisationen Vid din sida, grundad av Jeanette Höglund som tidigare prisats för sitt engagemang för Stockholms hemlösa, som glatt berättar om initiativet.

Hemlösa pensionärer kommer att få sova gott under julhelgen, då de bjuds på två nätter i hotellrum, med tillhörande julbord, frukost och julklappar. Scandic Malmen bjuder på fem rum, resterande 25 rum har organisationen fått hyra för en rabatterad summa.

–  Vi går runt på swish-bidrag från privatpersoner och inför storhelger är det särskilt många som känner att de vill göra något gott. Visst är det här vår idé, men det är svenska folket som gör det möjligt, säger Jeanette Höglund.

Anrik Söderkrog bjuder hemlösa på julbrunch

Vid din sida arbetar sedan hösten 2016 året runt på olika sätt för att hjälpa just hemlösa pensionärer i Stockholm. Två gånger i veckan ger sig volontärerna ut på stan för att stödja dem med mat, rena och hela kläder, hygienartiklar och andra nödvändigheter för ett drägligare liv, förklarar Jeanette Höglund. 

Men visst är det något särskilt med just julhelgen.

– Den är ofta särskilt jobbigt för de äldre, som tidigare haft familj men nu är ensamma. Många föll ihop och grät när de fick reda på detta. Istället för att gå runt ensamma utomhus får de nu sova skönt och gemenskap med andra.

PRISAD. Jeanette Höglund vann Stå Upp för Stockholm-priset 2016, som delades ut av Stiftelsen för medborgerligt mod, Birkagården och Direktpress Stockholm. Foto: Ylva Bergman