Utsatta. Människor som saknar egen bostad kan inte lyda rådet att stanna hemma och undvika folksamlingar, säger Sofia Fållsten, verksamhetschef på Frälsningsarméns boende i Midsommarkransen. Foto: Sacharias Källdén

Hemlösa får stanna längre på akutboenden

Staden låter hemlösa vara på akutboenden i minst två veckor för att minska coronaspridningen. "Det här är högriskgrupper som har staden som sitt vardagsrum som inte kan lyda rådet att hålla sig hemma" säger Sofia Fållsten på Frälsningsarméns akutboende i Kransen.

  • Publicerad 08:24, 19 mar 2020

För att minska smittspridningen ska inskrivningstiden för hemlösa på akutboenden vara minst två veckor. Den nya rekommendationen kom i veckan från stadens centrala krisledning till stadsdelarnas socialtjänster som fattar biståndsbesluten.

– Det handlar om att man inte ska flytta runt mellan olika härbärgen utan att det ska bli mer stabilt för den här gruppen. Vi försöker värna om dem som har de största behoven i dessa svårare tider, säger Gunilla Ekstrand, avdelningschef på socialförvaltningen.

Beslutet välkomnas av Sofia Fållsten, verksamhetschef för Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen.

– Än så länge ser vi inga tecken på smitta hos oss men ju snabbare såna här beslut tas desto större chans är det för oss att vi slippa smittspridning i huset, säger Sofia Fållsten.

Normalt sett varierar tiden som de hemlösa som staden skriver in på Frälsningsarméns boende mycket, från en natt upp till flera månader. Att alla nu garanteras en plats i minst två veckor är lugnande besked, anser Sofia Fållsten.

Utsatt grupp

– Många människor i hemlöshet är väldigt stressade nu och upplever att de inte får information om hur de ska göra. De kan ju inte lägga sig hemma på soffan när de är förkylda. Vanligtvis lever de otroligt utsatt och nu ökar den utsattheten ännu mer, säger Sofia Fållsten.

Boende för hemlösa ber Kransenbor om hjälp

Hon understryker också att många av de möter är äldre och sjuka och tillhör riskgrupperna. Hon hoppas därför på en generös provtagning av personer i hemlöshet som får symptom

– Det är svårt för oss om det kommer personer hit som är förkylda. Jag kan ju inte be dem att gå hem. Det hade behövts platser för dem med tillgång till sjukvårdspersonal, säger Sofia Fållsten.

Enligt Gunilla Ekstrand på socialförvaltningen ska situationer där personer med symptom kommer till akutboenden hanteras från fall till fall.

– Akutboendena har alltid möjlighet att kontakta socialjouren om sådana enskilda ärenden. Vi har dialoger om hur man löser det. Det är svårt att svara på generellt. Förutom att förlänga boendetiden informerar vi också om smittan och vikten av hygien för målgruppen, säger Gunilla Ekstrand.

Midsommarkransens akutboende

Drivs av Frälsningsarmén.

Har öppet alla dagar året runt, dygnets alla timmar.

Har 31 sängplatser för vuxna män.

Erbjuder mat, sovplats, dusch och aktiviteter.

De som vill får en egen kontaktperson och samtalsstöd.

En del män bor här i månader. Många återkommer.