Den gamla respektive den nya skylten. Båda är giltiga. Foto: Frida Helenius

"Hemmagjord" skylt förvirrar i Söderort

En underlig förbudsskylt vid Brotorpsstugan i Nackareservatet förbryllar Söderortsborna. I flera lokalgrupper på Facebook undrar man: Stämmer det att cykelförbud och kopplingstvång råder i motionsspåren?

  • Publicerad 12:07, 10 sep 2019

Bagisbon Frida Helenius är en av dem som reagerat på skylten. Hon brukar passera den regelbundet då den ligger vid hennes favoritpromenadstråk.

– Skylten i sig är ju fint gjord, men eftersom den ser "hemmagjord" ut är det ju svårare att veta om budskapet i sig är tillförlitligt, säger Helenius.

Men vad som kan uppfattas som ett tvivelaktigt hemmabygge är i själva verket en regelrätt förbudsskylt.

Tillsynsmannen Arne Selander är expert på Nackareservatet. Han berättar att skyltarna ifråga togs fram av idrottsförvaltningen för snart tio år sedan.

– Med tiden har de börjat chansera och försvinna tyvärr, säger Selander.

Han försäkrar att skyltarna är seriösa och att informationen på dem fortfarande gäller, även om de estetiskt sett kanske inte längre håller måttet. Hundar måste vara kopplade i princip överallt i reservatet och cykelförbud råder på samtliga belysta motionsspår.

Så sent som i år har idrottsförvaltningen tagit fram nya skyltar som rimmar bättre med Stockholms stads riktlinjer vad gäller färger och symboler på skyltarna. Även sådana sitter numera på plats i reservatet, vilket kan bidra till förvirringen.

– De vill ha en standardisering. Det är lite tråkigt kanske, men det ska vara tydligt och väldigt enkelt så att folk förstår, säger Selander.

Så minskas öppettiderna på Gubbängens och Sköndals bibliotek

Nyheter "Tråkigt" Biblioteken i både Gubbängen och Sköndal får dra ner på öppettiderna till följd av åtstramningarna i budgeten.måndag 23/9 17:35

Flera bibliotek i Söderort och Sjöstan drar ner på öppettider

Nyheter Gröndal, Aspudden, Hammarby Sjöstad och Årsta berörs: "Aldrig roligt att begränsa" Biblioteken i Gröndal, Aspudden, Luma och Årsta tillhör dem som drabbas när öppettiderna i staden ses över till följd av åtstramningar i budgeten.måndag 23/9 16:52