Företaget har enligt granskningen systematiskt registrerat besök som aldrig har genomförts – något som lett till att kunderna fått högre avgifter. Foto: Nilsson

Hemtjänst i Årsta polisanmäls

Ett hemtjänstföretag i Årsta polisanmäls efter att stadsdelsförvaltningen hittat allvarliga brister i deras verksamhet. Nu häver staden sitt avtal med företaget.

  • Publicerad 11:14, 5 sep 2019

Det var efter en granskning gjord av äldreförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör som det blev tydligt att en av deras leverantörer av hemtjänst inte klarade av att hålla avtalet. 

Larmet från hemtjänsten: Vi hinner inte vårt jobb

– Man har systematiskt gjort felregistreringar och debiterat oss felaktiga belopp, säger Catarina Söderberg, enhetschef för äldreomsorgen på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, till P4 Stockholm. 

Kan bli polisanmälda

Stadens granskning listar företagets brister i tolv punkter, som handlar om allt från hur de tar hand om sina kunder till arbetsförhållanden för de anställda. Framförallt så hittade de stora brister i hur företaget registrerat tider för sina besök hos kunder som resulterat i att kunder fått betala för besök som som aldrig har genomförts. Detta gör att stadsdelen nu tänker polisanmäla företaget för bedrägeri. 

– Här vet vi att det har skett tidsrapporteringar där man inte har varit hos kunden överhuvudtaget, säger Catarina Söderberg till P4 Stockholm. 

Många brister

Andra punkter som företaget kritiseras för är deras nyckelhantering, där det ibland saknas kvittenser för utlämning. Personalen får inte sin lagstadgade veckovila i schemat och hemtjänstkunderna saknar genomförandeplaner och kontaktperson på företaget. Endast 30 procent av personalen har bevis på adekvat utbildning. 

Enligt P4 är 40 kunder drabbade och blev förra veckan ombedda att omedelbart välja ny hemtjänst.

Enligt P4 uppger Hemtjänstföretagets vd att tidsregistrering ibland har avvikit från beställningen eftersom man varit flexibel utifrån kundernas dagsbehov.

Örjan i Vårby fick dubbelt så dyr hemtjänst

Lärare i Stockholms utsatta områden kan få högre lön

Nyheter Skolborgarrådet om egna förslaget: "Inte helt okomplicerat" För att locka lärare till skolor i Stockholms utsatta områden ska de kunna få extra lönetillägg. Det är ett av förslagen som ska utredas i den nya grönblåa budgeten.måndag 14/10 12:00

Klart: Ordningsvakter till Skarpnäck och Bagis

Nyheter Ska verka i särskilt otrygga delar Skarpnäck och Bagarmossen får kommunala ordningsvakter. Det står klart efter att polisen godkänt en ansökan från staden.måndag 14/10 11:20