FUSK. Hemtjänstföretaget registrerade ett falskt besök hos en äldre person samtidigt som kommunens biståndshandläggare hade varit där. Foto: Mostphotos

Hemtjänst uppgav falska besökstider

Ett hemtjänstföretag har registrerat besök hos kunder utan att ha varit där, enligt kommunen. Trots krav på bättring har problemen fortsatt och nu är avtalet hävt.

  • Publicerad 09:36, 3 okt 2017

Avtalet med hemtjänstföretaget har hävts då besök hos kunder har registrerats felaktigt.

Kommunen har konstaterat att flera besökstider har justerats och att företaget således lämnat oriktiga uppgifter. Vid ett tillfälle har en larmpatrull varit hos en kund samma tidpunkt som hemtjänstföretaget påstått sig ha varit där. Då har ingen personal funnits på plats.

Dessutom har kommunen misstänkt att anhöriga till de äldre har anställts inom företaget, något som inte får förekomma.

När kommunen i april krävde svar på varför det har blivit såhär, var de inte nöjda med företagets förklaringar. "Misstanke om oegentligheter kvarstår", skrev äldreförvaltningen.

Avvikelserna var av den allvarligaste graden och kunde leda till att avtalet hävs, om de inte åtgärdas.

I början av september var en biståndshandläggare hos kommunen på besök hos en äldre person, som skulle ha besök tre gånger per dag av hemtjänsten. Dessa hade också registrerats som utförda av företaget sedan lång tid tillbaka.

Men enligt kunden själv var de där en gång per dag och ringde ett samtal på eftermiddagen.

Enligt utföraren skulle de dessutom ha genomfört ett besök på en timme och 34 minuter, under samma tidpunkt som kommunens biståndshandläggare var där.

"Allvarlig avvikelse av samma art som under våren, kommer återigen till äldreförvaltningens kännedom", skriver kommunens upphandlingschef i ett hävningsbeslut.

Hemtjänstföretaget får utföra uppdrag hos kunder till och med fredagen 13 oktober.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27