Hemtjänsten ska börja göra natt-tillsyn via kameror eller sensorer, enligt ett förslag från vård- och omsorgsnämnden. Foto: Mostphotos

Hemtjänsten ska börja kameraövervaka äldre

Botkyrkas äldre kan få kameror som håller koll på att de sover gott om natten istället för att få nattbesök från hemtjänstpersonal.

  • Publicerad 15:19, 11 okt 2017

Idag åker hemtjänstens personal runt och gör natt-tillsyn hos äldre som bedöms behöva det. Men genom att sätta upp kameror eller sensorer hos de äldre som har natt-tillsyn ska hemtjänstpersonalen istället sitta och hålla koll så att de äldre sover tryggt på distans. Ifall något inte ser ut att stå rätt till åker personalen hem till den äldre.

Beslutet är en del av de krav på besparingar som vård- och omsorgsnämnden (och samtliga nämnder) har inför nästa år. Med digital natt-tillsyn sparar nämnden personalkostnader och onödiga transporter.

Facken larmar om tuffa sparkrav i Botkyrkas förskolor

En annan besparing är att hemtjänsten ska börja leverera kalla matlådor till de äldre istället för varma. Totalt räknar nämnden med att spara cirka 21 miljoner kronor på olika sparåtgärder.

I måndags presenterades den digitala natt-tillsynen också som en del av den satsning på digitalisering som den rödgröna majoriteten lade fram i första delen av sin budget.

Botkyrka satsar 46 miljoner på sina lärare

Mer ur de rödgrönas budget

5 miljoner satsas på en stiftelse som ska boosta Botkyrkaföretag och fixa jobb till medborgarna.

15 miljoner läggs på digitalisering av bygglov och för att införa ett system där hemtjänsten ska kolla till äldre via kameror eller sensorer nattetid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.