T-banekonst. Maria Toll i sitt galleri. På bilden syns Clara Aldéns verk "Tiny Desires". Foto: Patrik Wirén

Hennes galleri ryms i en monter i t-banan

Istället för att klaga på att det finns så få möjligheter att ställa ut konst tog Maria Toll saken i egna händer. Nu hyr hon en monter i Ropstens tunnelbana.

  • Publicerad 07:54, 18 jan 2020

När Maria Toll avslutat sina studier på konsthögskolan i Bergen våren 2018 kom hon hem till Hjorthagen, där hon bott sedan 2010, med en idé.

– I Bergen var väldigt mycket konstnärsdrivet. Jag hade ett par kompisar som hade ett galleri i ett armbandsur och en annan som hade sitt galleri i en flaggstång som hängde ut från lägenheten, berättar hon och tillägger att Stockholms konstscen är svår att ta sig in på. Innerstadens höga lokalhyror underlättar inte heller.

– Men istället för att klaga ville jag försöka göra någonting åt problemet, säger hon.

Sagt och gjort.

Ny konst i Odenplansmontern

Maria kontaktade SL för att ta reda på om det fanns möjlighet att hyra plats i en av montrarna i t-banan och sökte samtidigt pengar för att genomföra projektet. Snart var Galleri Toll fött och sedan september 2018 placeras ett nytt verk i montern var tredje vecka. Centralt är samarbetet med andra konstnärer, att kunna hjälpas åt istället för att se varandra som konkurrenter.

– Enda restriktionerna från SL är att det inte ska vara naket eller direkt politiskt, berättar Maria som säger sig älska området där hon bor och drömmer om en tillvaro där hon aldrig behöver lämna Hjorthagen

– Allt jag behöver finns på Tempo och Myrorna och här har jag min ateljé. Det enda som saknas är ett brödjobb, men jag har faktiskt kontaktat Gerlesborgsskolan med ett förslag på en kurs som jag vill hålla i, så vi får se, säger hon leende.

Nästa konstnär som ställer ut på Galleri Toll är Amy Worall från 17 januari.