Fullt. Café Fridegård var så gott som fullsatt när Fortesa Hotis berättade om psykisk ohälsa. Foto: Jaana Helgesson

Hennes namn är Fortesa – Den Starka

Hon var en hyllad stjärna – tvåfaldigt nominerad till Aftonbladets TV-pris som bästa kvinnliga skådespelerska 2007 och 2008 i TV-serien Andra Avenyn. Men inuti fanns bara ångest, skuld och skam.

  • Publicerad 08:42, 4 okt 2017

En av föreläsarna på Håbo kommuns temavecka om psykisk ohälsa var Fortesa Hoti. Hennes berättelse är en vandring genom flykten från kriget i Kosovo som treåring, till att vara en ung skådespelerska med hela världen i sin hand. Tills allt rasade.

Fortesa levde upp till sitt namn, som betyder den starka, under 18 års tid. Mitt under arbetet med TV-serien kraschade hon ihop fullständigt och fick panikångest, social fobi och hon började missbruka alkohol.

-Jag vägrade söka hjälp för att jag skämdes så. Skämdes över att må dåligt, fast jag hade det så bra, så jag gjorde allt för att hålla uppe fasaden, säger hon.

Efter att Fortesa legat i sin säng dag ut och dag in i ett par veckor, oförmögen att göra något överhuvudtaget och när självmordstankarna blev för starka, sökte hon sig till vårdcentralen. Där fick hon hjälp av en psykolog och kämpar nu vidare för att komma ur sin psykiska ohälsa.

Fortesa ser framtiden an med tillförsikt och tar en dag i taget, även om hon har tvivlar på att hon någonsin kommer att bli helt frisk.

Kontakt

Lider du eller en anhörig av psykisk ohälsa och behöver hjälp?

Anhörigcentrum i Håbo: Telefon: 0171 – 525 00

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08 – 702 16 80. Jouren är öppen alla dagar kl 21-06.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet