Silversmeden Sofia Holpp tror att hållbarhet är det allra viktigaste i branschen just nu. Foto: Sacharias Källdén

Hennes smycken går hem hos kändiseliten

När Sofia Holpp fyllde 25 fick hon en kurs i silversmide av sin mamma och syster. Tio år senare bär hela kändiseliten hennes smycken.

  • Publicerad 19:31, 9 jan 2018

Sofia Holpp är uppvuxen i Borlänge men har bott i Söderort sedan flytten till Stockholm 2004. Hon är utbildad hudterapeut och är verksamhetschef för fem skönhetssalonger. Men när hon fick en kurs i silversmide i födelsedagspresent för tio år sedan var hon fast och och utbildade sig vidare till silversmed.

– Jag har alltid gillat att pyssla så jag var hooked kan man säga, säger hon.

För tre år sedan startade Sofia sitt eget varumärke. Det visade sig att hennes smycken gick hem hos många och kreativiteten öppnade upp för en ny karriärbana.

– Jag hade jobbat en del med mode innan och hade bra kontakter som kunde leda mig rätt i branschen och när jag fick ställa ut på modeveckan sattes mitt namn på kartan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sofia som nu bor i Tallkrogen har en fascination för silver som material och hennes vision är att skapa hållbara, tidlösa och androgyna smycken där gränsen mellan manligt och kvinnligt har suddats ut.

– Jag vill att alla ska kunna bära mina smycken oavsett vem man är. Oavsett kön, stil eller ursprung, säger hon och tillägger:

– Jag gör smycken som ska kunna användas länge, inget är massproducerat. Jag återvinner allt spillmaterial jag kan. Dessutom har jag kontroll över produktionerna. Har du inte en enda tanke på hållbarhet i din produktion kommer du ingenstans idag. För mig är hållbarheten jätteviktig, säger hon.

Sofia beskriver sina smycken som dels grafiska men också organiska.

– Till en början är det väldigt grafiskt och skandinaviskt, vilket jag tror har att göra med min personlighet. Kontroll och allt vad det innebär. Men jag har utvecklats och börjat göra mer organiska former, vilket chockar en del, men båda delarna går hem då det ligger rätt i tiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På tre år har Sofia lyckats vinna två prestigefulla priser, bland annat Precious talents 2016 och Swedish fashion talents 2018, hennes smycken ses allt oftare i modemagasin, fashion week och på Sveriges kändiselit.

– Det känns lite overkligt faktiskt. Men roligt också såklart. Det här betyder ju att jag är på rätt spår. Nu är jag mammaledig men drömmen är att kunna leva på det här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20