Påhittig. Henrik Isacsson tycker att spel hör hemma i skolan – och att de kan lära eleverna samarbete. Bilden är en genrebild, och föreställer inte Henriks spel. Foto: Privat/Kicki Beije

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Levande escape Room till dina elever – varför då?

  • Publicerad 16:57, 25 jun 2019

– Jag ville hitta ett sätt att få klassrummet mer levande. Jag har aldrig varit mycket för prov, och vill hitta nya sätt att engagera eleverna och få dem att visa upp sina förmågor på olika sätt. Sedan är jag förstalärare inom informations- och kommunikationsteknologi och tittar på hur vi kan använda tekniken som en integrerad del av undervisningen.

Hur går det till att spela?

– Eleverna får en karta över skolan och sedan finns olika uppgifter på olika platser. Det är bra för hälsoaspekten att barn rör sig, men de märker det knappt när de spelar. De måste lära sig samarbeta i grupper och får se att alla är olika, vissa är bra på att läsa, andra på att tala och några på kreativitet.

Vad kan det vara för uppgifter de ska lösa?

– Allt från att titta på ett nyhetsinslag om en ny mumiegrav och svara på frågor efteråt till att på tio minuter bygga en bro av spaghetti och marshmallows, apropå romarnas akvedukter. Bron skulle hålla för ett äpple i fem sekunder, och eleverna skulle filma.

Hur klarade de brobygget?

– Bättre än mina kollegor som fick prova på. Barnen gör det inte så komplicerat.

Kommer andra lärare på skolan bygga egna spel?

– Ja, språklärarna jobbar inför hösten med ett spel som är som en resa. Man ska boka resan på ett språk, sedan packa, där kommer glosorna in, och klara fraser som behövs på flygplatsen. Jag tror att många lärare kommer att använda sig av det här.

Så funkar Henriks spel

Henriks spel Escape room och Levande escape room är skapat för elevernas Ipads.

I Escape room-spelet får eleverna olika uppdrag de ska lösa, för att ta sig ur ett digitalt, "låst rum", medan Levande escape room tar eleverna till olika fysiska platser.

På sin hemsida skriver Henrik mer om hur spelet fungerar.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt