Som hemma. Paren har två barn var, och Riddervik har blivit som ett andra hem. "De älskar ju att vara här, de stora är med på veteranbilsträffar och annat, säger Annika Johansson, med Agnes i famnen. Foto: Mikael Andersson

Herrgårdskollektivet i Hässelby delar på allt

Att kombinera jobb sju dagar i veckan med småbarnsliv kräver skicklighet och alternativa lösningar. De två paren som sköter ruljansen på Riddersviks gård samarbetar både professionellt och med livspusslet.

  • Publicerad 15:49, 13 feb 2018

En del vänner tycker att vi är konstiga. När vi bokade vår första semester så reste vi till och med ihop, haha

Blandat. På vardagarna är det främst konferenser och minnesstunder på gården, på helgerna är det kafé för allmänheten mellan februari och september. Foto: Mikael Andersson

Paren Bergström och Johansson hade inte känt varandra mer än några veckor innan de praktiskt taget flyttade ihop. De senaste fem åren har de och deras barn levt som en enda stor familj, och allt började när kockarna Annika och Max Johansson skulle gifta sig.

– Vi var på jakt efter festlokal och hittade Asknäs gård på Ekerö. Vi skulle laga maten själva men behövde hjälp med servisen och fick via en kompis kontakt med Elin, berättar Annika.

Elin Bergström var också gammal i krogbranschen och när hon och Annika åkte ut för att titta på gården föll de pladask.

– Det var liksom "wow, det här skulle man syssla med!", säger Annika.

Otroligt nog slumpade det sig så att de ansvariga sökte någon som ville ta över verksamheten med konferenser och events, och erbjöd tjejerna att testa.

– Vi fick två månader på oss och fria tyglar. Det var fantastiskt att vi själva fick bestämma allt, säger Elin.

Hon öppnar popup-krukmakeri på Hesselby slott

Tog sitt pick och pack och körde

Samtidigt befann sig bägge paren på samma plats i livet. De hade små barn att ta hand om och närde husdrömmar. På Asknäs ingick boende så deras partners hakade på och familjerna flyttade ut till Ekerö. Två år senare lade ägaren ut gården till försäljning – samtidigt som Stockholms stad sökte en ny arrendator till Riddersviks gård i Hässelby.

– Det var många som var intresserade, men vi är ganska tjatiga och ganska impulsiva. Vi bestämde oss på en vecka – vi kör! säger Max Johansson.

Sagt och gjort. Sedan hösten 2015 driver de Riddersviks gård. Eftersom den är större än Asknäs kunde nu även Max och Stoffe gå in i företaget på heltid.

Numera bor paren grannar i varsitt hus på andra sidan vattnet, på Färingsö, en förutsättning för att kunna leva sin dröm, menar de.

– På morgonen samlar en av oss ihop alla fyra barnen och kör och lämnar på förskola och skola. De andra tre vuxna samåker till Riddersvik och kör igång och jobbar. Sommartid puttrar vi över med båten på tio minuter, säger Annika Johansson.

– Det finns många fördelar att leva så tätt, framför allt att överhuvudtaget kunna göra detta istället för att jobba 9-17, säger Stoffe.

Möbelsnickaren från Småland som blev Västerorts slottskung

Gillar olika. "Vi är bra på så olika saker så det faller sig naturligt vem som gör vad", säger Elin Bergström, i mitten. Till vänster: Max och Agnes Johansson, till höger Stoffe Bergström och Annika Johansson. Foto: Mikael Andersson

Tröttnar aldrig

Om de nånsin tröttnar på varandra? Nej.

– En del vänner tycker att vi är konstiga. När vi bokade vår första semester så reste vi till och med ihop, haha, säger Elin.

Max fyller i:

– Vi är ju som en stor familj, man känner in varandra och ger varandra utrymme, säger han.

För de fyra barnen är Riddersvik som ett andra hem. Och paren tycker att de fått ett varmt mottagande av Hässelbyborna.

– Det är så många som är intresserade av gården och har kunskap oom den. Sedan finns föreningens Riddersviks vänner, som är helt fantastiska. De hjälper till här och har ett eget program med aktiviteter, säger Annika.

Får många önskemål

Alla fyra gillar att gården är öppen och tillgänglig för folk i området. Att ha en servering på en plats där många passerar på söndagspromenaden låter ju också som ett guldläge, men det är ingen garanti för framgång, menar de.

– Folk önskar alltid mysiga kaféer och butiker där de bor, men glömmer ofta att de faktiskt måste gå dit och handla om verksamheten ska kunna finnas kvar. Vi får mycket önskemål om aktiviteter och när vi ordnar en konsert eller har helgkafé – då kommer faktiskt folk och sluter upp. Hässelbyborna är exemplariska, och då blir vi också taggade på att göra mer, säger Elin.

Så funkar livspusslet

Familjen Bergström

Elin och Christoffer "Stoffe" har barnen Malte, 11 och Alice, 6.

Elin sköter bokningar, hotellrum och inredning.

Stoffe är självutnämnd hustomte, är vaktmästare, sköter ekonomin och är dryckesansvarig.

Familjen Johansson

Annika och Max Johansson har barnen Junia, 7 och Agnes, 1.

Bägge är kockar, Max fokuserar på menyer och mat medan Annika även bakar allt fika.

Familjerna bor grannar på en gemensam tomt och de vuxna turas om att hämta och lämna alla barn.

Lördag 17 februari är det säsongspremiär för helgkaféet på Riddersviks gård. Öppet 12-16 lördagar och söndagar fram till mitten av september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vegotrenden i Stockholm hetare än någonsin

Nöje Rekordintresse för årets gröna mässa Snabbmatsjätten, lyxkrogen och mataffären på hörnet – alla satsar på vego. Ingen har väl undgått den gröna vågen som sveper över Stockholms matutbud. Daniel Rolke är en av dem som hoppade på...onsdag 23/5 20:00

Så ska utemiljön kring Åkis bli bättre

Nyheter ✓Mindre buskage ✓Bättre belysning ✓Fler papperskorgar I måndags gick en trygghetsvandring av stapeln i området runt Åkermyntan och Smedshagen. Klottret såg ut att ha minskat, men det finns saker som behöver bli bättre.onsdag 23/5 16:28

Vi är Västerort