Het bostadsdebatt i fullmäktige

Måndagskvällens kommunfullmäktige kom i stort sett att handla om en enda sak – bostäder. I nästan tre timmar diskuterade politikerna bostadsrätter och hyresrätter.

  • Publicerad 11:22, 28 mar 2017

Det finns inte en enda
hyresrätt
i Järvastaden eller Arena-staden.

Redan tidigt på kvällen värmde politikerna upp med att diskutera finansieringen av tunnelbanestationen i Hagalund som till stor del ska täckas genom försäljning av byggrätter.

– Det är inte bra om staden säljer byggrätter villkorslöst till högsta vinst så att det bara blir bostadsrätter, sa Bernhard Huber (MP) som efterlyste mångfald och social hållbarhet när området kring den framtida stationen exploateras.

Flera talare oroade sig för kommunens ekonomi. Solna stad – och skattebetalarna – satsar 850 miljoner kronor i projektet.

– Tanken är att tunnelbanan ska finansieras av exploateringsintäkter och inte i huvudsak belasta skattebetalarna, sa kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Men det var punkt 15, ”Riktlinjer för bostadsförsörjning”, som politikerna hade laddat för. Som vanligt handlade debatten om hyresrätter kontra bostadsrätter. I två timmar bollades det siffror, statistik och varianter på hur de skulle tolkas.

– För några år sedan var vi ensamma, nu talar alla partier om hyresrätter. Det är glädjande, sa Rebecca Hedenstedt från Vänsterpartiet som ställer sig bakom byggtakten på 800 bostäder per år men samtidigt kräver att alla nyproducerade lägenheter ska vara hyresrätter den närmaste tiden.

Oppositionen påpekade att det inte har färdigställts en enda hyresrätt i Solna de senaste tre åren samtidigt som mer än 1 000 bostadsrätter blivit inflyttningsklara.

– Det finns inte en enda hyresrätt i Järvastaden eller Arenastaden, sa socialdemokraternas Sara Kukka-Salam.

Miljöpartiets Victoria Johansson undrade hur unga ska kunna ta sig in på Solnas bostadsmarknad.

– En mindre bostadsrätt i Solna kostar minst två miljoner kronor och kräver en kontantinsats på 300 000 kronor. Hur många unga har råd med det? undrade hon.

Magnus Nilsson (M), ordförande i den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten, påpekade att det finns konkreta planer för 500 nya hyresrätter i Solna de kommande åren.

Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) tog avstamp i SCB:s bostadsstatistik som visar att det tillkommit 419 hyresrätter och 1 199 bostadsrätter i Solna de senaste tre åren.

– 419 är betydligt fler än siffran noll som oppositionen talar om, sa han.

Efter cirka 60 debattinlägg blev äntligen dags för votering. Inte oväntat antogs Alliansens förslag till bostadsförsörjningsplan.

MER Bostäder i Solna

Enligt bostadsförsörjningsplanen ska det byggas 800 lägenheter i snitt per år i Solna. Det innebär cirka 11 000 nya bostäder fram till 2030.

Det största antalet planeras i Nya Ulriksdal och Järvastaden.

En utbyggd Mälarbana och en Huvudstaled i tunnel kan öppna upp för ytterligare bostadsbyggande i Huvudsta.

Solna har beslutat om detaljplaner som omfattar 4 600 bostäder.

I dag har Solna cirka 60 procent bostadsrätter och 40 procent hyresrätter (inklusive studentbostäder).

Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten med dotterbolaget Solnabostäder förvaltar 3 900 lägenheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Religionen inte viktigast för KD

Nyheter Kristdemokraternas kommunalråd Samuel Klippfalk föddes i Rinkeby, flyttade till Uppsala och blev inskuffad i politiken av flickvännen som tyckte han borde göra något i stället för att bara sitta...lördag 26/5 10:38

Blottare sprider oro i Bergshamra

Nyheter En eller flera män har de senaste dagarna blottat sig i Bergshamra för kvinnor och barn. Händelserna har polisanmält och nu har ett varningsbrev skickats ut till föräldrar.fredag 25/5 14:36