KF. I kväll hölls årets första möte i stadshuset. Foto: Patrik Wirén

Het förskoledebatt i Stadshuset

Årets första KF handlade till stor del om avskaffandet av heltidsreformen i förskolan.

  • Publicerad 20:48, 28 jan 2019

Men även andra frågor hann avhandlas under den ovanligt korta kvällen, som avslutades redan vid 20-tiden. Vid kvällens frågestund fick till exempel trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vid två tillfällen stå till svars för den dåliga snöröjningen i staden. Till och med de politiska motpolerna Rikard Warlenius (V) och Martin Westmont (SD) kunde enas om att den är kraftigt undermålig. Och Helldén medgav utan omsvep att han själv inte heller är nöjd med hur det sett ut på sistone.

– Jag önskar framför allt att vi fick till en bättre snöröjning för gående. Men vi jobbar på det, konstaterade han.

Klubbat: Rätt till heltid i förskolan tas bort

Vad gäller besluten som fattades under kvällen var det framför allt en fråga som överskuggade de andra. Borttagandet av den så kallade heltidsreformen i förskolan fick både den grönblåa majoriteten och oppositionen att bli väldigt känslosamma. Karin Wanngård (S) menade att beslutet alltför ensidigt utgår från personalens och förskolechefernas synpunkter.

– Vi behöver utveckla förskolan, men det räcker inte att ensidigt lyssna på professionen. Man måste också lyssna på barnen och deras föräldrar. Det är föräldrarna som ska avgöra hur länge barnen ska vara i förskolan, menade hon och mötte omedelbart en hel del motstånd, bland annat från Christian Carlsson (KD)

– Valfrihet är viktigt. Men det är också viktigt att Stockholm kan erbjuda en barnomsorg där alla barn kan få en trygg start i livet, sa han och syftade på hur barngrupperna växte när reformen genomfördes.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Under kvällen beslutades även bland annat att Järvafältet ska få en ny begravningsplats i Akalla, liksom de nya avgiftsnivåerna för Stockholm stads verksamheter inom förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid. Staden antar också anbudet från Ressel Rederi AB för färjetrafiken i Hammarby Sjöstad och beslutade att ett nytt integrationsutskott ska införas.

Klart: K-märkt ödehus på Söder blir hotell