På eller i? Vad säger du? Foto: Jannie Flodman

Heter det "i" eller "på" Hägerstensåsen?

"Jag bor på Hägerstensåsen" eller "jag bor i Hägerstensåsen." Båda uttrycken förekommer, men vilket är korrekt – "på" eller "i"?

  • Publicerad 19:20, 5 mar 2019

Frågan visar sig splittra Åsens invånare. Bland de lite äldre vi talar med är svaret klart som korvspad:

– Jag är totalt för , både när det gäller Hägerstensåsen och Åsen. Det är nog framför allt nyinflyttade som säger i Hägerstensåsen, säger Helena Mannerström, 55.

Hon får en skvätt vatten på sin kvarn. Bertil Falkenström, 28, kommer ursprungligen från Jönköping och är relativt färsk här; i två år har han bott "i Hägerstensåsen", för att citera honom.

– Det känns naturligt att säga i, men det är inget jag tänkt på. Det är inte en fråga som behöver diskuteras, säger han.

DJUPDYKNING: Ska man säga i, vid eller på Hornstull?

Tycker han ja. Vi gör tvärtom och ringer Sandra Lind på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. Hon är kommunikatör och således van användare av korrekta prepositioner när det gäller Åsen, tror vi. Det visar sig vara en felbedömning.

– Jag kan inte komma på att jag använt vare sig i eller när jag skrivit om Hägerstensåsen, säger en ställd Sandra Lind.

Hon fortsätter:

– Själv skulle jag nog skriva i, då känns det som att man refererar till det geografiska området. Om jag använder är det nog mer för att betona det rent fysiska, att det är "högt". Men jag har inga som helst belägg för vad som är rätt, jag är bara en simpel kommunikatör.

När Sandra bollar frågan vidare i en intern chattgrupp visar den sig väcka engagemang även bland kollegorna. En samhällsplanerare som också är Åsenbo hävdar att hon säger "PÅ Åsen", för "ingen orkar väl säga Hägerstensåsen?". En kommunikatör på exploateringskontoret gissar att "man säger i om det gäller området och på om det gäller själva åsen".

Kan det vara så hemskt att det inte finns något rätt eller fel när det gäller Åsen? Att folk kan slänga sig med prepositioner hur som helst utan att det får konsekvenser?

Karin Milles, språkvetare vid Södertörns högskola, skriver följande i ett mejl:

"Det kan nog ha att göra med om man syftar på den geografiska platsen –  – eller orten som del av en samhällelig organisatorisk helhet: – i. Vi har ju samma variation när det gäller i eller på Island, i eller på Lidingö etc."

Svaret på huruvida man är i eller på Åsen finns kanske därför i svaret på en mer filosofisk fråga, nämligen hur man förhåller sig till platsen – fysiskt eller själsligt?

För andra är det betydligt enklare än så, som för 64-årige Åsenbon Hasse:

– Det heter , det är ju en ås. Annars kan man lika gärna säga "jag lägger socker mitt kaffe".

Bertil Falkenström, 28, köksmästare, bor i Hägerstensåsen: – Det känns naturligt att säga "i", men det är inget jag tänkt på. Det borde kanske vara "på", och kanske ändrar jag mig och börjar säga så i stället. Jag kommer nog att vara mer uppmärksam framöver, men samtidigt tycker jag inte att det är en fråga som behöver diskuteras. Foto: Jannie Flodman

Hasse, 64, pensionär, bor på Hägerstensåsen: – Min generation säger "på". Det är ju en ås, precis som Hallandsåsen. Om någon säger "i" skulle jag reagera, inte överdrivet men jag skulle i alla fall upplysa den personen. Det är nog mest yngre som säger "i", sådana som satt på sista bänkraden i klassrummet.

Helena Mannerstam, 55, konstnär och pedagog, bor på Hägerstensåsen: – Jag är totalt för "på", både när det gäller Hägerstensåsen och Åsen. Till folk som inte känner till platsen brukar jag säga "i Hägersten", men det rymmer ju mycket mer. Jag skulle lägga märke till om någon sa "i Hägerstensåsen", men det finns viktigare saker i livet.

Maja Jönsson, 28, frilansillustratör, bor i/på Hägerstensåsen: – Det beror på sammanhanget. Jag brukar säga att jag bor "på" Åsen men "i" Hägerstensåsen. När jag säger "i" syftar jag på mer än själva åsen, som tunnelbaneuppgången nere i Västertorp. Jag tror att båda funkar. Nils Rydell, 30, redigerare, bor i Hägerstensåsen: – Jag säger "i". Vet inte varför, jag gör nog bara det. Jag är inte så mycket för att märka ord.

På eller i? Vi frågar Hägerstensborna hur man ska säga. Foto: Jannie Flodman