KF: StockholmDirekt var på plats under måndagens möte i Stadshuset. Foto: Patrik Wirén

Hetsigt om ombildningar under kvällens KF

Ombildningar av kommunala hyreslägenheter var ett återkommande ämne under måndagskvällens möte i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 10:29, 5 mar 2019

En fråga har hittills dominerat i kommunfullmäktige 2019: är det rätt eller fel att ombilda kommunala hyreslägenheter i ytterstaden till bostadsrätter? Frågan återkom även vid åtskilliga tillfällen under måndagskvällens möte i Stadshuset.

Clara Lindblom (V) försökte få Daniel Helldén (MP) att svara på om inte Miljöpartiet i själva verket går emot sina egna väljare när de ställer sig positiva till ombildningarna. Trafikborgarrådet vägrade dock svara och menade att frågan riktats till fel person.

– Jag är inte ansvarig för ombildningsfrågorna.

Het debatt om parkeringsböter i KF på måndagskvällen

Istället fick miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) en stund senare svara på samma fråga där Lindblom även refererade till en sifo-undersökning som visade att det finns ett motstånd hos Miljöpartiets väljare. Luhr replikerade med att ombildningarna handlar om att skapa blandad stad, vilket har ett brett stöd hos partiets medlemmar.

– Det vore ytterst konstigt om vi gick emot vad våra medlemmar bestämt på våra medlemsmöten, menade hon.

Ombildningarna återkom sedan gång på gång under kvällen och diskussionerna blev bitvis hetsiga. Ordförande Cecilia Brinck (M) fick vid flera tillfällen påminna talarna både om att hålla sig till ämnet och att hålla god ton mot varandra.

Även införandet av rådet för Agenda 2030, som ska stödja, bevaka och ge råd i arbetet med Agenda 2030:s 17 mål för hållbar utveckling, orsakade debatt. Den främsta anledningen till diskussionen var dock att staden samtidigt avvecklar rådet för mänskliga rättigheter.

Trots invändningarna beslutades det att rådet ska införas.

Andra beslut som fattades under kvällen:

136 Stockholmshus ska byggas i Solberga.

Inriktningsbeslut om att bygga 224 Stockholmshus i Kälvesta

Vasastan får en ny skola med plats för 840 elever.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms "billiga" hus