Hettan ger sjöräddningsrekord

Alla vill ut på sjön i värmen. Det har lett till rekordmånga utryckningar för Sjöräddningen.

  • Publicerad 12:13, 10 aug 2018

Vi räknar med att det fortsätter, men inte i samma takt som i juli.

Sjöräddningen har haft en hektisk sommar. Värmen har lockat ut många på sjön och antalet utryckningar har spräckt normaltaket med marginal.

– Jag tror vi är uppe i 300 uppdrag under maj, juni och juli, säger Paul Forell, uppsyningsman på Räddningsstation Munsö.

Det är nästan dubbelt så många som en normal sommar, och då har augustis uppdrag ännu inte räknats in.

– Vi räknar med att det fortsätter, men inte i samma takt som i juli. Jobben kommer fortsätta komma in men inte samma mängd. Juli toppar alltid, år efter år. Då ska alla ut på sjön, säger han.

Under en dag i juli ryckte räddningstjänsten ut på elva uppdrag. Personalen, som alla jobbar utan ersättning, var ute i totalt 12-13 timmar.

– Inom Sjöräddningssällskapet jobbar man med hjärta och själ för att hjälpa andra människor. De gör ett fantastiskt gött jobb. Jag är mäkta stolt över dem, säger Paul Forell.

Räddningsstationen på Munsö täcker ett stort område och rycker ut från de tre bryggorna på Munsö, Karlskär och Jungfrusund.  

I början på augusti gick ett uppdrag till Hässelby holme utanför Strängnäs, till en brinnande båt. Båten exploderade och de tre personerna ombord fick alla åka till sjukhus.

– Den båten sjönk och passagerarna fick hoppa i sjön, säger Paul Forell.

Men trots sommarens många utryckningar var detta en av de få allvarliga incidenterna. Ofta har det handlat om maskinhaveri och bränslestopp. Det har också varit färre båtar som gått på grund denna sommar. Det tror han beror på det riktigt varma vädret.

– Det har varit mer folk på sjön, men folk orkar inte åka så långt ut i sin båt när det är så varmt. Så de åker bara rakt över viken. Så de är kvar i vatten de känner till, säger han.

Ny lokal väntar Sjöräddningssällskapet

Räddningsstationen Munsö grundades år 1994 och har runt 80 frivilliga.

Den har sin station vid Sjöängen på Munsö och bryggor vid Jungfrusund på Ekerö och vid Karlskär på Färingsö.

Det byggs just nu en ny station i Jungfrusund. Det kommer finnas samlingslokaler för besättningen, en utbildningssal samt ett garage, kontor och vilorum.

KRÖNIKA: Vi saknar gammalt hederligt tyckande

Krönika Vi vill gärna behålla insändarsidorna i den här tidningen. De är – eller ska vara – en plattform för er läsare att tycka till om lite vad som helst som händer i er närmiljö på Mälaröarna. Åtminstone...söndag 21/4 1:15

Ekerösonen Leufvenius till Karlskrona

Sport Hugo Leufvenius, 20, flyttar hem till Sverige efter två säsonger i Kanada.lördag 20/4 1:15