"Orten är gemenskap", säger Hevin Maruf, 16, som har gjort en film om Hässelby. Foto: Privat/Skärmdump

Hevin, 16, gör film om kärleken till Hässelby

Hevin Maruf, 16, från Hässelby gård tycker att media ofta ger en negativ bild av orten. I hennes film "Jag och 165" lyfter hon fram gemenskapen i Hässelby.

  • Publicerad 11:36, 27 okt 2017

Jag vill få fram ett budskap som lyfter orten

Hevin Maruf pluggar första året på Mediegymnasiet i Nacka. När hon fick i uppgift av skolan att göra en film om något som påverkat hennes liv blev valet självklart. En film som beskriver hennes bild av Hässelby.

– Jag vill få fram ett budskap som lyfter orten, till skillnad från vad media gör. Orten är inte bara brända bilar, det är ungdomar som har roligt och gemenskap, säger Hevin Maruf.

Hevin har filmat och redigerat sedan hon var nio år. Nu har hon startat en Youtubekanal där hon vill lägga upp fler filmer om Hässelby och ungdomar.

– Det är jätteroligt att gå ut till olika platser och filma men det handlar också mycket om redigeringen och att få fram känslan, säger Hevin.

"Ett viktigt perspektiv"

Hevins film visades på en utställning på skolan, i samband med en projektvecka om mänskliga rättigheter.

– Hevin tar upp ett viktigt perspektiv och filmen är ett tydligt exempel på hur man kan använda journalistik och film för att ändra bilden av orten man kommer ifrån. Jag hoppas att filmen får mycket spridning och att vi kanske kan visa den på någon kortfilmsfestival, säger medieläraren Magnus Rosshagen.

För Hevin är det givet hon vill jobba med rörlig bild på något sätt i framtiden.

– Antingen med film och redigering. Eller så vill jag jobba inom TV-produktion som programledare. Jag gillar att synas mycket, säger hon.

Vad har du för tips till andra som också vill börja filma?

– Gå ut och ta fram mobilen och filma lite! Att sen redigera är inte så svårt som man kanske tror.

"I Hässelby blir man bjuden på grannens hemlagade mat, som smakar precis som i hemlandet. Vi hälsar på alla som går förbi och här bär vi mormors matkassar uppför trappan", säger Hevin Maruf i sin film "Jag och 165". Foto: Skärmdump

"Sen har vi media där förorten ofta framställs som ett ställe alla familjer ska undvika, om man inte vill få sin bil bränd eller att barnen ska utföra kriminella handlingar", säger Hevin Maruf i sin film "Jag och 165". Foto: Skärmdump

Här kan du se Hevins film

Filmen "Jag och 165" av Hevin Maruf hittar du HÄR (OBS slå på ljud).

På Hevins Youtubekanal orkahaettnamn kan du hålla utkik efter fler filmer framöver.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL: Allvarliga fel på 17 rulltrappor

Nyheter Inspektionen på station Stockholm City avslutad Inspektionerna av 50 rulltrappor på station Stockholm City är nu genomförd. Resultatet visar att 17 av de inspekterade rulltrappor är i behov av åtgärder. Stationen hålls fortsatt stängd på obestämd...onsdag 18/7 14:01

Polisen kokande arg på Stockholms grillare

Nyheter "Allvarligt talat, hur svårt kan det vara?" Polisen osäkrar versalerna och ryter till ordentligt för att få folk att fatta: ELDA INTE!onsdag 18/7 10:33