Nykomling. Högernian Maria Larsen, i mitten, kom till Huddinge från Tumba innan säsongen: "De tog in mig som om jag vore en i familjen", säger hon om de nya lagkompisarna. Foto: Henrik Lindstedt

HHK är Huddinges nya talangfabrik

Sävehof, Lugi och Skuru i all ära. I Huddinge HK bakas det talanger. Först tog sig Melissa Petrén till landslaget och nu är en ny generation på uppgång. "Det är klart jag drömmer om landslaget", säger 16-åriga Ellen Dahlström.

  • Publicerad 14:16, 15 nov 2019

– Jag blev jätteglad, det är nästan så att jag inte kan fatta, säger Maria Larsen.

Hon sitter med lagkompisarna Isabel Tham, Thea Edlund och Ellen Dahlström i Huddingehallens kafeteria. För ett par veckor sedan var de, tillsammans med sju(!) andra från laget, med på ett regionalt träningsläger med ungdomslandslaget inför Scandiberico tournament i Norge.

Förra veckan kom beskedet: högernian Maria och målvakten Ellen är uttagna i F17-landslaget.

För målvakten Ellen är det ett avklarat mål som för henne närmare den stora drömmen om damlandslaget.

– Det är klart jag drömmer om att en dag spela i landslaget. Men jag sätter upp mål. Nu satsar jag mot handbollsförbundets riksläger 3 och efter det får jag höja ribban igen. I längden vill jag spela elithandboll, kanske utomlands, säger hon.

Tjejerna spelar i Huddinge HK:s framgångsrika 03-lag som har en mängd cup-vinster och långa sejourer i ungdoms-SM i bagaget.

– Vi har exceptionella årgångar fem–sex år framåt. Årgången under dem blev svenska mästare i våras, säger föreningens stolta ordförande Robert Tham.

Han berättar en framgångssaga. Föreningen växer, på fyra år har de gått från 300 medlemmar till 600 medlemmar. Och nu har framgångarna börjat radas upp.

Vad är det som lockar med Huddinge HK?

– Framgång föder framgång. Men vi försöker också få så många som möjligt att fortsätta spela så länge som möjligt. Vi är måna om att de har flera idrotter i unga åldrar och att inte toppa lagen förrän de blir äldre. Om man av olika anledningar inte kommit lika långt i utvecklingen ska man ändå känna att man blir sedd och får vara med. Då får man en känsla av behörighet, säger han.

Elitsatsar. Ellen Dahlström, målvakt, Isabel Tham, mittsexa, Maria Larsen, högernia, och Thea Edlund, vänstersexa, satsar alla på att bli elitspelare. Foto: Henrik Lindstedt

03:ornas tränare Helen Edlund pratar om vikten att "skynda långsamt".

– Det är alldeles för hetsigt att ta sig ut i landet. Det är väldigt stort steg att som 16–17-åring börja spela seniorhandboll. De är inte klara för det, de har inte rätt fysiska kvaliteter. Risken för skador ökar och dessutom kan det bli svårt att få dem att bibehålla intresset, säger hon.

Melissa visar vägen

De framgångar som Huddinges flickor radat upp har klubben inte sett sedan flickorna födda 95 och 96. I den skaran fanns Melissa Petrén, det levande beviset på att det går att ta sig fram genom Huddinge ungdomsled och hela vägen till landslaget.

I dag är hon proffs i danska Horsens HK. Hon landslagsdebuterade förra året och blev året innan det utsedd till årets komet inom svensk handboll.

– Hon är en förebild. Om hon lyckades kanske vi också kan lyckas och det visar att man kan stanna länge i sin modersklubb, säger Isabel Tham.

Tjejerna har i dag både fys- och handbollsträning. De kommer direkt från gymnasiet där de också tränar handboll, i nationella idrottsutbildningar.

– Totalt blir det sju–åtta träningar i veckan. I stället för andra tillval som typ språk, tränar vi handboll i stället. Vi är i skolan vid halv åtta när de andra har sovmorgon, säger Thea Edlund.

Nästa år blir Huddinges 03:or damjuniorer och täpper då till den lucka som funnits mellan föreningens dam- och flicklag. Förhoppningen är att de talangfulla generationerna på sikt ska lyfta damlaget från division 2 till allsvenskan eller kanske till och med högstadivisionen SHE.

– Nu ligger damlaget i tvåan, så det är ju lite långt upp om man vill nå landslaget. Men det vore coolt att vara med på den resan, säger Isabel.

Foto: Henrik Lindstedt