SLUTAR. Hillevi Engström får sluta som kommundirektör i Upplands Väsby. Foto: Upplands Väsby kommun.

Hillevi Engström får sluta som kommundirektör

Hillevi Engström får lämna posten som kommundirektör för Upplands Väsby kommun. Den Nya Väsbyalliansen med Oskar Weinmar (M) i spetsen vill se en annan ledare av kommunen. – Det kom ganska oväntat, säger Hillevi Engström i en kommentar.

  • Publicerad 11:55, 14 nov 2018

– Posten som kommundirektör är en som i många kommuner ofta skiftar i samband med att mandatperioder skiftar. Hillevi Engström har varit delaktig i de framsteg som gjorts i Väsby, bland annat den starka utvecklingen för elevernas skolresultat, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hillevi Engström säger sig inte ha fått några indikationer på att hon inte längre var önskad som kommundirektör, och det är flera andra som reagerat på den snabba processen.

– Det är beklagligt att Hillevi Engström måste lämna kommunen. Om Väsbyalliansen, med Oskar Weinmar i spetsen, fortsätter med denna ledningsstil bådar det illa för framtiden. Att en politisk ledning byter sina högsta tjänstemän kan jag möjligtvis förstå, men inte att hon får lämna sitt uppdrag så abrupt, säger Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet och fortsätter:

– Hillevi har betytt mycket för att skapa stabilitet och arbetsglädje i kommunens tjänstemannaorganisation. Det vet jag av erfarenhet från min tid som politisk ansvarig för kommunstyrelsens arbetsgivarskap. Jag hoppas att det arbete som Hillevi påbörjat förvaltas väl i det nya ledarskapet. 

Hillevi Engström rekryterades av Väsbys tidigare politiska styre som bestod av S, V, MP och Väsbys Bästa.

– Det har varit tre mycket roliga år i Väsby och jag är stolt över det jag åstadkommit. Framför allt är jag nöjd med framgångarna inom skolan. När jag tillträdde 2015 var det ganska rörigt på skolområdet. Men med den nya skolorganisationen och projektet Ett lärande Väsby har kommunen gått från ett bottenläge till toppresultat. Det är en fantastisk utveckling, säger Hillevi Engström.

– Nya politiker vill styra på nytt sätt och har nya idéer. Jag har inga hard feelings över att jag får sluta, även om det kom lite oväntat, säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag ska ställa mig till arbetsmarknadens förfogande som det heter.

Du har ju slutat en gång tidigare och kommit tillbaka. Kan det hända igen?

– Det skulle vara tredje gången gillt i så fall, säger hon och skrattar. Man ska aldrig säga aldrig, men nuvarande styre (Väsbyalliansen) önskar ett nytt sätt att styra och leda än det jag bedrivit.

– Jag säger aldrig nej, det händer jättebra grejer i Väsby. Det finns en småstadskänsla och stolthet i Väsby som bygger på människorna, ett starkt civilsamhälle och företagarna. Det har inte så mycket att göra med vilka politiker som för tillfället styr.

Hillevi Engström tillträdde tjänsten som kommundirektör 2015. 2016 blev hon rekryterad av regeringen som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, men efter bara någon månad ångrade hon sig och kom tillbaka som kommundirektör i Upplands Väsby.

Biträdande kommundirektör Per-Ola Lindahl går nu in som tillförordnad under tiden till dess en ny kommundirektör är rekryterad.

Guldhjälte startar fond i Väsby Hockey

Sport Patric Hörnqvist ger tillbaka till klubben där karriären tog fart Patric Hörnqvist – en av svensk ishockeys mest guldprydda – gästade i veckan Väsby Hockeys uppstartscamp. Samtidigt presenterade han och klubben en gemensam Stipendiefond.fredag 16/8 16:05

Nu drar höstens vuxenvandringar i gång i Väsby

Nyheter För ett tryggare Väsby och polisen är "på tårna" Under sommaren har grannkommunen Sollentuna haft problem med ett flertal mopedrån. Väsby har varit mer förskonat, men polis och vuxenvandringsgruppen För ett tryggare Väsby är ändå "på tårna".fredag 16/8 9:47
Stockholm Direkt