NYTT KÖK. Köksmästare Martin Blom visar runt i det sprillans nya tillagningsköket i f.d. Café Astrids lokaler på Dragonvägen. Inger Öhrvall, från den dagliga verksamheten på Café Astrid, Karin Lilja, måltidsstrateg, och Lotten Fundin, kock och länk mellan den dagliga verksamheten och köket, beundrar lokalerna. Foto: Charlotte Arwedsson

Himmel och pannkaka! Nu får de äldres mat ett lyft

Trerätters lunch från ett nytt tillagningskök med den senaste tekniken. De äldres mat i Väsby har efter årsskiftet fått ett ordentligt lyft.

  • Publicerad 14:00, 13 jan 2020

Det blir klassisk husmanskost i grunden, det är bra med mat man känner igen.

Det gamla köket på Café Astrid på Dragonvägen är utblåst och ett nytt, blänkande kök står klart. Men resan mot ett nytt tillagningskök började redan för drygt två år sedan.

– Nöjdheten med måltiderna på äldreboendena var inte särskilt hög. Det fanns varken flexibilitet eller möjlighet att styra maten, berättar kommunens måltidsstrateg Karin Lilja.

Maten till kommunens äldreboenden Hedvigsgården, Speldosan och Brobacken, samt dagverksamheten Navet, lagas i dag av Fazer på Löwenströmska sjukhuset. Lavendelgården får mat från Dafgårds.

Café Astrid drev mindre restaurangverksamhet

Café Astrid, den tidigare dagliga verksamheten som nu döpts om till Dragonen, inom Väsby Stöd och Omsorg, drev en mindre restaurangverksamhet. Inom verksamheten lagades och serverades cirka 75 lunchportioner per dag, främst till deltagare inom daglig verksamhet men även till ett tjugotal externa matgäster.

Den dagliga verksamheten kommer nu att integreras i tillagningsköket och befintlig verksamhet fortsätter. Tillsammans kommer de att driva restaurangen som får namnet Restaurang Himmel & pannkaka. Det innebär bland annat att uppgifterna utvecklas och blir fler, som exempelvis uppackning av varor, tillredning av måltidskomponenter samt packning och transport till enheterna.

– Det här blir en utvecklingsmöjlighet för personer med funktionsvariationer, säger Karin Lilja.

Tänkt att ligga i Speldosan

Från början var det tänkt att tillagningsköket skulle byggas på äldreboendet Speldosan i Smedby, men lokalerna visade sig ytmässigt inte räcka till och kommunen tänkte om.

Det nya köket ska serva 181 boende på 17 avdelningar på äldreboendena med lunch, middag, mellanmål och aptitretare. Det blir runt 360 portioner per dag. Sedan tillkommer dag- och daglig verksamhet med runt 150 portioner per dag, plus externa gäster.

Det blir sammanlagt 700 portioner per dag.

Martin Blom, som började som köksmästare i september, visar stolt runt i det nya köket med renseri, tillagningsdel, packningsrum, kylrum och disk.

– Här har vi nya ugnar och en kokgryta på 200 liter. Och här vacuumförpackar vi maten, berättar han.

Klassisk husmanskost och nytänkande

Även själva maten kommer att få ett lyft, enligt Martin Blom.

– Det blir klassisk husmanskost i grunden, det är bra med mat man känner igen. Den väcker mycket till liv hos de äldre. Men det betyder inte att vi inte ska prova något nytt.

Ute på äldreboendena kommer det att finnas digitala, "smarta", ugnar som är uppkopplade till internet.

– Via en display kan vi sedan återuppvärma maten för att den ska vara så nylagad som möjligt. Vi gör skillnad på fisk och kött, med en symbol på förpackningen vet personalen vilken knapp de ska trycka. Då har vi förbestämt temperatur och fukt. Det ligger avancerad teknik bakom de nya ugnarna.

Enligt Martin Blom och Karin Lilja anpassas maten efter olika gäster, som har olika behov.

– De äldre behöver lite mindre portioner, men med hög energi, mycket protein och fett. Sedan har vi andra, dagliga gäster som kanske behöver dra ner på energin i måltiderna.

GLATT. Inger Öhrvall, som varit med på Café Astrid i 15 år, skrattar åt den nye köksmästaren Martin Bloms spexande. Foto: Charlotte Arwedsson

Nytt tillagningskök

Var: Dragonvägen 88, i Café Astrids befintliga lokaler.
Tas i bruk: Januari 2020.
Kostnad: Tolv miljoner kronor.
Serverar: 700 portioner dagligen.
Drivs av: Väsby Stöd och Omsorg.
Personal: Köksmästare, kock och chaufför.
Servar: Äldreboenden och daglig verksamhet inom LSS. Kommer även att finnas möjlighet att äta lunch här. Pensionärer äter för 65 kronor. De dagliga verksamheterna Optimus hantverkshus, Händelseriket, Södra och östra berget får varm mat utkörd. Köket kommer även att serva dagverksamheten Navet.
 

Visa merVisa mindre