Det var 13 år sedan Ison och Fille först släppte ikoniska låten Lägg ner ditt vapen. I fredags släpptes remixen med ett tiotal gästartister. Foto: Claudio Britos

Hiphop-eliten i protest mot dödsskjutningarna

Ett tiotal hiphop-artister har samlats för att tillsammans med Ison och Fille ge nytt liv åt duons 13 år gamla låt "Lägg ner ditt vapen". I fredags släpptes remixen – en protest mot de senaste årens dödliga vapenvåld.

  • Publicerad 14:47, 5 aug 2019

Det var 2006 som hiphop-duon Ison och Fille först släppte låten Lägg ner ditt vapen. Sedan dess har låten fått ett eget liv. Den blivit ett vanligt inslag på manifestationer mot gatuvåldet, gett namn åt en antivåldsorganisation och används flitigt som hashtag i sociala medier efter dödsskjutningar.

Ikonisk. Och med tiden mer aktuell än någonsin. Förra året sköts 43 människor ihjäl i Sverige, enligt Dagens Nyheter.

– Det är fett sorgligt att en låt vi skrev för så länge sen är mer aktuell idag än då, sa Fille, eller Felipa Leiva Wenger som han egentligen heter, när vi intervjuade duon tidigare i somras.

– Det visar bara på hur fel man har tagit tag i det här problemet, hur lite man har brytt sig. I media framstår det ofta som att det är ett lokalt problem, att det är på grund av människorna här i förorten som det händer. Men att barn går runt med vapen och dör, det är ju en nationell kris, fortsatte han.

Ison & Fille: "Shit, det har gått skitbra för oss"

Nu har 127-legenderna samlat ett tiotal kollegor i en gemensam protest mot det dödliga våldet. Linda Pira, Aki, Blen, Mack Beats, Masse, Ismael och Parham är några av dem som medverkar på Lägg ner ditt vapen Remix, som släpptes på Spotify i fredags.

– Vi kan inte rädda världen men i alla fall skicka ut en annan energi. Låt oss i alla fall försöka bidra med något, säger Ison till DN.

Ministern: Skjutningarna är en nationell kris

Lägg ner ditt vapen Remix

Lägg ner ditt vapen Remix släpptes exklusivt på Spotify den 2 augusti. Förutom Ison och Fille medverkar Macky, Aki, Saliboy, Linda Pira, Parham, Naod, SHRN, Blen, Aleks, Ismael, Elias Abbas, Masse och Mack Beats.