Studiefrämjandet med hiphop-profilen Adam Tensta i spetsen ska öppna nya studios på Kungsholmen. Foto: Studiefrämjandet/Anna Wettergård

Hiphop-profil bakom ny musiksatsning på Kungsholmen

Sex nya studios, kurser och workshop. Nu tar en ny stor musiksatsning riktad mot unga med Studiefrämjandet och hiphop-profilen Adam Tensta i spetsen plats i Kvinnohusets källare.

  • Publicerad 16:24, 31 mar 2020

I lokalerna på Welanders väg har bland annat uppmärksammade Sunlight studios tidigare bedrivit sin verksamhet. Men vid årsskiftet tog Studiefrämjandet i Stockholms län över lokalerna. Renoveringen är i full gång och i maj är tanken att slå upp portarna till ett nytt ”musikstudiokomplex", som de själva kallar Källaren.

Hiphop-artisten och producenten Adam "Adam Tensta" Taal, som även jobbar inom Studiefrämjandet och har musikutbildningar för unga, är en av de drivande bakom den nya satsningen. Framförallt hoppas man lyfta unga musiker.

– Behovet av moderna produktionsstudios har skjutit i höjden, den nya musikens DIY-attityd ("do it yourself", gör det själv, reds anm) kräver enkla lösningar, att gå från idé till färdig låt så snabbt som möjlig. Studiefrämjandet skapar Källaren för att möjliggöra utrymme för mer urban ungdomskultur i Stockholm, säger Adam Tensta i ett uttalande.

"Nav för musikskapande"

Fyra större studios och två mindre ska det bli och de ska vara öppna för alla att hyra in sig i. Dessutom är planen att hålla kurser och workshops inom musikproduktion. ”Ett nav för musikskapande mitt på Kungsholmen”, enligt områdeschefen Johan Wallnäs .

Kollegan Hasti Barzanji hoppas att musikhuset kommer betyda mycket för unga.

– Under tre år har jag jobbat uppsökande för att hitta ungdomar, främst i förorten, som vill utveckla sitt musikskapande. Äntligen har vi nu gjort en storsatsning på massa nya lokaler i Fridhemsplan där de nu kan vara kreativa, säger han i ett uttalande.