UTSIKT. Nils Forsberg och Johanna Molvin njuter av utsikten i den restaurerade parken. Foto: Leif Oldenburg

Historien lever i nygamla Tivoliparken

Kungar, hotellägare och militärer har lämnat sina avtryck på Tivoliudden i Bergshamra. Nu har parken blivit mer tillgänglig. Söndagen den 28 april är det officiell invigning.

  • Publicerad 07:37, 19 apr 2019

Att gå i Tivoliparken är som är att vandra i ett levande museum.

ENTRÈN. Adam Fischers staty ”Flöjtspelaren” möter vid entrén. Foto: Leif Oldenburg

Udden vid Bergshamra har alltid varit ett populärt strövområde och kanske speciellt de senaste veckorna när fem nykläckta uggleungar lockat nyfikna fågelspanare till parken.

Och visst sitter ugglorna där och hälsar välkomna även den här soliga aprildagen tillsammans med Adam Fischers staty ”Flöjtspelaren”.

Fischers skulptur har efter en visit i Huvudsta centrum och en undanskymd tillvara i ett magasin flyttats till parkens entré. Vid Tivolibryggan står Eva Langes ”Hjärtat” som tidigare var placerad vid Olle Olsson-huset i Hagalund.

Historia överallt

Arbetet med att lyfta fram den folkkära parkens historia och natur har pågått i ungefär ett halvår. Det har röjts sly och gallrats buskar för att bland annat lyfta fram ekarna i Pipers park.

Hela udden är ett stycke svensk historia från sent 1700-tal fram till våra dagar. Den nya Tivolipromenaden ska hjälpa besökare att hitta rätt.

– Vi har bland annat försökt synliggöra historiska utblickspunkter, säger Solnas stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg

Och visst finns det historia i nästan varje träddunge.

Egentligen skulle det ha blivit en större landskapspark och en ståtlig sommarboning men projektet gick i stå när arrendatorn greve Gustav Philip Creutz avled 1785. Även Gustav III hade en tid planer för parken.

På 1800-talet anlade Grand Hotels grundare, stjärnkocken Jean-François Régis Cadier, odlingar i parken och under andra världskriget spelade udden en viktig roll i Stockholms försvar då ett luftvärnsbatteri var förlagt på Tivoliberget.

– Att gå i Tivoliparken är som är att vandra i ett levande museum, säger Johanna Molvin, konstansvarig i Solna stad.

Dags för invigning

Den officiella invigningen sker vid Tivolibryggan söndagen den 28 april klockan 11.30. Peter Edholm, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Magnus Persson, ordförande i tekniska nämnden, invigningstalar.

Efter invigningen börjar en guidad vandring till Kafé Sjöstugan. Programmet äger rum i samband med ”Vattendag - Håll Brunnsviken ren” som arrangeras av Bergshamra för alla på Kafé Sjöstugan med olika aktiviteter mellan klockan 12 och 15.

Ett urval deltagare i novelltävlingen "Det hände på Tivoli Udde" kommer att läggas upp i audioguiden som är en del av projektet.

Tivoliparken

Tivoliparken, eller Tivoliudden som den också kallas, har fått sitt namn av staden Tivoli utanför Rom.

Parken påbörjades i slutet på 1700-talet när ägaren greve Gustav Philip Creutz gav Gustav III:s arkitekt Fredrik Piper i uppdrag att anlägga en engelsk park på udden i Bergshamra.

På 1970-talet påbörjades den restaurering av parken som pågår än i dag.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt