Foto: Lotten Engbom

Historien om det lutande lilla rosa badhuset i Täby

Vid Rönningesjöns södra del mot villaområdet i Viggbyholm står ett litet rosa badhus. Vi bestämde oss för att göra en liten historisk djupdykning.

  • Publicerad 11:49, 23 aug 2017

Den som går promenadvägen runt Rönningesjön passerar det rosa badhuset, som står mellan stigen och sjön. Tittar man in i huset, som är öppet utan dörr, kan man ta ett dopp från den nyrenoverade badstegen.

Men vems är huset egentligen? Och hur länge har det stått där?

På Täby kommun berättar Eva Hoffmann att de har ett avtal med Viggbyholms norra fastighetsägareförening, som är de som sköter om det.

– När jag började på min nuvarande tjänst 2006 höll det där på att trilla ihop och då skulle det rivas. Men då ville folk som bodde där inte det och då upprättade man ett avtal att föreningen åtar sig att hålla det i skick och så där, säger Eva Hoffman.

Enligt ett dokument från 1976 har huset tidigare tillhört en vit villa som ligger precis ovanför, på Virauddsvägen. Till villan hörde en sjötomt, men när kommunen 76 planerade att anlägga dagens promenadstråk styckades tomten av.

Ibland bildas kö till badhuset för att få hoppa ned i plurret. Foto: Lotten Engbom

Efter lite eftersökningar får vi tag i Leif Dahlén, vars familj bott i den stora vita villan "Viraudd" sedan 1918.

– Oh ja, där badade vi. Det tillhörde vårt hus innan kommun styckade det. Jag tror att det var rosa då med, säger han.

– Det fanns flera badhus på den sidan förr.

Erik Lindblom, ordförande i villaägareföreningen, berättar att badhuset betyder mycket för boende i området.

– Det har blivit någon sorts instituation där. Vi går dit och badar. Det används flitigt, som morgondopp, kvällsdopp och några som stannar till och hoppar i. Ibland kan det nästan vara kö där, säger han.

Lite snett och vint men "badhuset är som det är" säger Erik Lindblom, ordförande i villaägareföreningen som sköter om byggnaden. Foto: Lotten Engbom

Föreningen har förbättrat sittbänkarna, badstegen och grejat med räckena på den lilla "badaltan" som går ut mot sjön.

– Men badhuset är som det är. Det är svårt att få det rakt, det lutar lite inåt. Men det blir lite charm, att det inte blir perfekt, säger Erik Lindblom.

Villaägareföreningen har aldrig haft tanken på att ge upp badhuset.

– Absolut inte. Tanken har någon gång slagit oss att man kanske skulle göra en riktigt fin badbrygga där, men det skulle nog bli ramaskri. Det är en liten klenod. Det är lite nostalgi, det finns inte så många sådana badhus kvar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm