BEREDD. Christoffer Bornehed, här tillsammans med sonen Alve, rustar gärna upp Bergmarska villan. Foto: Leif Oldenburg

Historisk Hagalundsvilla förfaller

En gång i tiden bodde det ett kommunalråd i den vackra villan. Nu är huset i Hagalund nattlogi för hemlösa.

  • Publicerad 09:03, 10 okt 2019

Det pågående förfallet är ett enormt slöseri.

LÄGET. Huset ligger vackert på sluttningen ner från Hagalund mot företagsområdet. Foto: Leif Oldenburg

Grinden hänger lite på tre kvart, tomten är vildvuxen och fönstren förspikade eller sönderslagna. Madrasser och plastpåsar vittnar om att huset har varit natthärbärge för bostadslösa.

Men tvåvåningshuset i backen ner mot Hagalunds företagsområde har upplevt bättre tider. En gång var det bostad för det socialdemokratiska kommunalrådet Hjalmar Bergmark. Han avled 1963 och sedan dess har huset gått under namnet ”Bergmarkska villan”. Ett tag var det till och med aktuellt att döpa den lilla vägstumpen nedanför villan till Hjalmar Bergmarks väg - men det blev Furugatan.

Vill hyra

Den sista hyresgästen var musikern Ahmadu Jah (1936–2018). Ahmadu Jah, pappa till artisterna Nenah Cherry och Titiyo, flyttade ut några år innan sin död och sedan dess står huset och förfaller.

Hagalundsbon Christoffer Bornehed har gått förbi det vackra huset många gånger och upprörts över vanskötseln. För två år sedan kontaktade han Solna stad och frågade vilka planer man hade för huset. ”Frågan utreds”, blev svaret.

– Jag är hantverkare och rustar gärna upp huset om det går att hyra, säger han.

Samma svar, ”frågan utreds”, har Hagalundskännaren Peter Bolin fått varje gång han har kontaktat stadens fastighetsförvaltning.

– Det här huset är en av de få kvarvarande byggnaderna från gamla Hagalund och del av Solnas historia. Det pågående förfallet är ett enormt slöseri, säger han.

När en ny järnvägstunnel sprängdes i berget under Hagalund 1986 ansågs Bergmarkska villan så historiskt värdefull att hela huset flyttades en tomt österut.

– Det kostade massor med pengar. Därför är det ännu tråkigare att ingenting görs, säger Peter Bolin.

Går att rusta

För några år sedan fick Peter Bolin komma in i huset och dokumentera interiören.

– Köket har man inte gjort något åt på 20 år. Men badrummet är i toppskick. Fasaden mår inte heller så bra. Men ingenting är värre än att det går att fixa till.

Solna stad har för närvarande inga planer för vad som ska hända med Bergmarkska villan i framtiden.

– Hittills har ingen visat intresse för att hyra eller driva verksamhet i huset. Om någon hör av sig så får vi se om vi kan komma fram till något tillsammans, säger Rasmus Sandsten, presschef i Solna stad.

Peter Bolin tycker det hög tid att Solna stad gör något för att rädda villan.

– Åren bara rullar iväg. Rätt vad det är brinner väl huset ner.

HISTORIA. Huset som senare skulle få namnet Bergmarkska villan står i backen till höger om järnvägstunneln. 1986 flyttades villan en tomt österut. Foto: Sveriges Järnvägsmuseum, foto troligen Axel Svinhufvud, januari 1917.

Ahmadu Jah

Ahmadu Jah (1936–2018) växte upp i Sierra Leone men flyttade till Sverige på 1960-talet.

Han spelade slagverk och framträdde bland annat med Cornelis Vreeswijk, Abba och Bob Marley.

Han arbetade även med tv och radio.

Ahmadu Jah är far till artisterna Neneh Cherry och Titiyo Jah.  

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt