Gammal som gatan. Kommunens kunniga guider anordnar en stadsvandring om Enköpings historia. Foto: Wikimedia Commons

Historisk vandring i en av Sveriges äldsta städer

Enköping är en av Sveriges äldsta städer. Kommunens kunniga guider inbjuder nu till en vandring om stadens historia.

  • Publicerad 13:11, 15 aug 2019

Lördagen den 31 augusti inbjudes allmänheten till en vandring i Enköpings centrala kvarter för att ta del av historien. Det är kommunens guider som kommer att leda stadsvandringen.

Enköping har en anrik historia. Här fanns tidigt en handelsplats, medeltiden kan ännu anas och kyrkor har byggts och försvunnit.
Landhöjning och stadsbränder har förändrat stadsplanen genom seklerna. Intressanta personer har varit verksamma i Enköping, skiftnyckelns uppfinnare J P Johansson var en dem.

De första spåren av människor i Enköpings kommun är 5 000 år gamla. Boplatser från den gropkeramiska kulturen har grävts fram i kommunens norra delar.

Bronsålderns människor (1800–500 f Kr) har lämnat tydliga spår efter sig. I Boglösa, sydost om Enköping, breder ett av Sveriges största och rikaste hällristningsområden ut sig.

Spår från vikingarna finns i dräktdetaljer och vapen som har hittats i Enköpingstrakten.

Inom Enköpings kommuns område uppfördes 36 sockenkyrkor under medeltiden. Kyrkorna i Härkeberga och Härnevi stoltserar med sina praktfulla målningar av Albertus Pictor.

Staden Enköping utvecklades under medeltid till en viktig köpstad där Mälarens vatten mötte Enköpingsåsens forvägar. Ett Franciskanerkloster anlades år 1275.

År 1799 brann stora delar av den gamla regelbundna trästaden. Efter branden byggdes staden efter en rutnätsplan.

Stadsvandring

När? Lördagen den 31 augusti, klockan 11.00.

Plats: Samling vid turistinformationen, Rådhusgatan 3.

Pris: 50 kronor för vuxen och gratis för barn upp till 16 år.

Arrangör: Enköpings kommun.

Helgen då brottsligheten tog semester

Nyheter Efter en tid med flera inbrott i både företag och lägenheter, med ett stort antal bilförare som borde ha stannat hemma och bedragare – kom den lugnaste veckoändan på länge. Här är blåljusrapporten....söndag 16/2 9:46