Nyöppnat. Joakim Skotte får hjälp från flera för att drömmen ska bli verklighet. Bland annat Daniel Esberg som bor i området. Foto: Mikael Andersson

Historisk villa blir kafé och mötesplats

Röda villan vid Näsby slott från 1800 talet ska nu förvandlas till ett kafé med småkakor, örter och take away. "Vi vill vara ett komplement till slottet, ett trädgårdskafé i slottsmiljö."

  • Publicerad 11:26, 19 maj 2020

Det är ju gammalt och snett men det är det som är charmigt.

Följer man vattnet förbi Näsby slott kommer man till det lilla övergivna röda huset som under flera år stått tomt. På bara några veckor ska byggnaden förvandlas från bostad till kafé.

Men förändringen ska ske med omsorg, menar Joakim Skotte, som tagit på sig rollen att förvalta den k-märkta villan.

– Vi vill ta vara på historien som finns i byggnaden, vi kommer inte röra utsidan utan vill efterlikna hur det såg ut förr, säger han.

Inte orolig

Joakim är känd av flera i Näsby park då han äger Ica Alléns, som ligger mitt emot slottet. Att han väljer att öppna upp ett kafé just nu när myndigheterna rekommenderar till två meters avstånd skrattar han åt själv, men någon oro finns inte.

– När jag fick se lokalen förra veckan kände jag bara, ”wow”. Joakim håller ut armarna för att visa. De rekommenderar att man inte ska flyga och jag hoppas vi kan vara stället för de som väljer att stanna hemma i sommar, säger han.

Tv kändisar gör show

Det finns många idéer för bygget. På sidan mot slottet ska ett fönster bli en kiosklucka och på sjösidan byggs terrassen ut för att få plats med fler gäster. Till sin hjälp har Joakim trillingarna Mikael, Robin och Patrik Wadenholt, kända från tv-programmen "1/2 rum och kök" och "Äntligen hemma".

De ser villan som en utmaning då mycket måste platsbyggas. Det gäller att vara uppfinningsrik, säger Patrik.

– Man får hitta lösningar som fungerar, det är ju gammalt och snett men det är det som är charmigt, säger han.

Tv-profilerna kommer tillsammans med Joakim att filma stora delar av bygget och nyfikna Täbybor kan följa resan på Instagramkontot Lunas Kafe.

– De kommer kunna se vad vi gör helt enkelt. Det blir mycket skämt men vi ska också visa upp det vi tycker är kul, med mat och trädgård, säger Joakim.

– Det är kul att göra en grej av det, att folk kan kolla, få tips och lära sig något, säger Patrik Wadenholt.

Bygget kring slottsparken har dock blivit kritiserat av flera boende och tidigare överklagat och därför försenat, men nu börjar flera byggnader bli klara. Daniel Esberg som är med vid öppningen av Luna Kafé bor i området. Han tror att folk gillar att det händer något.

– Jag har gått förbi varje dag och tänkt att något borde hända här, Näsby Park saknar ett fikaställe. Många går längst med vattnet. Sen tror jag inte att alla i området tycker att det är dåligt att de bygger nya bostäder, säger han.

Gammal trädgårdsbostad

På 1800 talet var den röda villan ett hem för kvinnan som tog hand om slottets trädgård berättar Joakim Skotte, något som han vill ta vara på.

– Vi vill odla örter och ätbart i trädgården, mycket "zero waste" tänk. Men även behålla det som finns, som syrenhäcken. Vi vill vara ett komplement, inte en konkurrent till slottet, ett trädgårdskafé i slottsmiljö.

Samtidigt som kaféet slår upp sina portar kommer en nyöppnad kanotuthyrning starta bredvid. Joakim hoppas att kaféet ska vara ett ställe där det händer saker.

– Vi vill ha bastuflotte och göra event, det ska vara ett ställe där folk kan träffas. Går allt som det ska så öppnar vi vid Kristi himmelsfärd, det går fort, säger han.

LÄS ÄVEN: Nu börjar bygget av bostäder vid slottet

Kiosk. Joakim Skotte har många drömmar, här, i ett av de gamla fönstren mot slottet ska det vara en lucka där man kan handla kaffe, glass och mat. Som en liten kiosk. Foto: Mikael Andersson

Barn. Namnet Lunas Kafe är döpt efter Joakims tredje barn som ligger i hans fru Camilla skottes mage. Skylten var det första som blev klar. Foto: Mikael Andersson

Bygge. Joakim Skotte har tagit över trädgårdsbostad vid Näsby slott, nu byggs det för fullt. Vid sidan av vattnet ska verandan växa och bli större. Foto: Mikael Andersson

Näsby slottspark

350 stycken bostäder i olika form ska ta plats runt slottet.

Det byggs både lägenheter och parhus i bostadsrättsform.

Första inflytten sker 2020 och sista är preliminärt 2023.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt