Historiskt årsmöte i Folkets Husby

För lite drygt ett år sedan inleddes processen med att göra Husby träff till ett Folkets hus som ska drivas av Husbyborna själva. Sedan dess har en grupp arbetat intensivt för att göra det möjligt.  I förra veckan hölls ett historiskt årsmöte i det nya Folkets Husby.

  • Publicerad 16:37, 30 apr 2016

Vi skulle vilja att de gör mer saker för folk från området och utvidgar möjligheterna, särskilt för ungdomar.

Det var många som hade kommit till Husby träff för att delta i den nya Folketshus-föreningens första årsmöte. Stolarna fylldes snabbt, och folk satt i fönsterkarmarna och där det fanns plats. Två av dem var Husbyborna Wena och Meyoncé. De hade förhoppningar om att den nya Folketshus-föreningen ska söka breda samarbeten, exempelvis med kulturhuset Reactor.

– Vi skulle vilja att de gör mer saker för folk från området och utvidgar möjligheterna, särskilt för ungdomar, att hålla på med exempelvis musik, dans och sport, och att de samarbetar med ungdomsgårdarna. Men också att unga kan utbilda sig och sitta i styrelsen och kanske få hjälp att skriva CV för att kunna komma in på arbetsmarknaden, sa de.

En annan som kommit till mötet var Adalgisa Valente, Husbybo sedan 38 år tillbaka, men det här var första gången hon kommit till Husby träff.

Vad hoppas du på?

– Jag är är här för att höra vad de har att säga, sedan kanske man kan hoppas på något, sa hon.

Men finns det något du saknar i Husby?

– Nej, här finns redan allt!

Så allt som kan tillkomma är en bonus?

– Ja, så är det.

Drygt 50 röstkort hade delats ut. Tre motioner behandlades och alla tre besvarades med ett ja. En styrelse på tio personer valdes och den nya ordföranden heter Atusa Rezai, uppväxt i Akalla.

– Det var en fin uppslutning av privatpersoner och föreningsaktiva på årsmötet. Unga som äldre, kvinnor som män, med en geografisk spridning från norra Järva. Många viktiga synpunkter lyftes fram, men arbetet har precis börjat. Fortsätter vi stå enade, ödmjuka till processen, öronen konstant mot marken och arbeta i kollektiv, så kommer vi att lyckas. Vi är riktigt glada över den nya styrelsesammansättningen, var och en sitter på värdefull kompetens som kommer att behövas i det fortsatta arbetet, sa hon efter mötet.

Många var nöjda med mötet, inom sociala medier publicerades många positiva omdömen, det talades om kraft, vilja, fin stämning, att det var demokratiskt, välorganiserat och innehöll bra samtal mellan unga och gamla.

Härnäst väntar rekryteringen av en Folkets hus-chef, vilken förväntas vara klar inom någon vecka.

MER Ett hus med historia

I december 2011 bestämde hyresvärden Svenska bostäder att flytta träfflokalen i Husby till den nuvarande lokalen, en nedlagd krog som byggdes om. Beslutet möttes av protester från föreningar i området och lokalen ockuperades under en period.

Hösten 2012 flyttade Svenska bostäder, trots boendeprotester, Husby träff. I gamla Husby träff finns numera Stadens kontaktcenter med cirka 40 arbetsplatser.

När Svenska bostäder gick vidare med flytten valde Röda korset, som drivit träfflokalen, att lämna verksamheten. I stället fick ett nybildat socialt cateringföretag ta över verksamheten, men de fick det inte att fungera ekonomiskt och blev uppsagda från kontraktet.

Första februari 2014 tog stadsdelen över kontraktet. ”Vi tyckte att det var viktigt att träffverksamheten blev kvar och enda möjligheten var att vi tog över kontraktet”, sa stadsdelsnämndens dåvarande ordförande Bo Sundin (M).

Under 2015 har en uppstartsprocess pågått, Melody Fahrsin har varit projektledare och arbetat med att samla boende och föreningar kring idén om att själva ta över lokalen, som en Folketshus-förening. Hösten 2015 bildades en interimstyrelse och den 1 mars 2016 tog föreningen Folkets Husby över kontraktet.

Den 21 april 2016 hölls det första årsmötet för den nya föreningen. Drygt 50 röstkort delades ut och uppskattningsvis deltog fler än 100 personer i mötet. Till ordförande i föreningen valdes Atusa Rezai.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.