Galleri Glas, ett galleri för konstglas på Östermalm. Elin Forsberg och Anna Bromberg Sehlberg håller i trådarna i lokalen som just nu ställer ut verk av Karin Törnell. Foto: Sacharias Källdén

Hit flydde Weinstein när #metoo drog igång

Galleri Glas på Nybrogatan 34 är inne på sitt andra år som plats helt dedikerad åt samtida konstglas. År som präglats av vernissager, utställningar – och en brottsmisstänkt Hollywood-mogul.

  • Publicerad 14:48, 12 sep 2018

Östermalmsborna Anna Bromberg Sehlberg och Elin Forsberg träffades 2011 på Beckmans designhögskola, på en kurs om hur man skapar en klädkollektion. Den sistnämnda insåg efter ett tag att det inte riktigt var hennes grej utan fortsatte istället sin utbildning på Konstfack, med inriktning på keramik och glas. Väl färdig med den så upplevde hon att någonting saknades.

– Det har funnits en rundgång på den utbildningen där eleverna som tar examen blir lärare direkt efter. Men jag ville något annat, säger Elin Forsberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon hörde av sig till Anna Bromberg Sehlberg med idén att öppna ett galleri. Först var Anna skeptisk men idén växte på henne. En utmärkt lokal för ändamålet dök upp på en något oväntad plats. Nämligen precis på platsen där galleriet finns idag, Nybrogatan 34. Här fanns vid tiden någonting helt annat.

– Jag har fixat håret här i 20 år, så tanken slog mig i frisörstolen! Det här var i många år en uppskattad frisörsalong. När den sedan fanns till försäljning så fanns inget att tveka om, säger Anna Bromberg Sehlberg.

Konstglas blandas ofta ihop med hantverk då de som sysslar med det ofta verkar i egna glashyttor och anlitas som designers av keramikföretag. Ett renodlat galleri för konstnärliga uttryck med glas är helt enkelt något som saknas, anser duon. Sedan öppningen har de haft utställningar med såväl svenska som internationella toppnamn inom konstdisciplinen.

– Vi låter alltid konstnären använda hela rummet, så det är ett stort arbete när vi byter utställning, säger Elin Forsberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under det första år som gallerister är det särskilt en händelse som sticker ut. En fullständigt osannolik sådan.

– En dag dök två amerikaner upp i galleriet. Vi är väldigt sociala mot våra besökare, så vi märkte snabbt att en av dem var väldigt tillbakadragen och avböjde att skriva i gästboken, berättar Anna Bromberg Sehlberg.

Så långt inget sensationellt. Men när Elin Forsberg slog upp tidningen dagen efter så kände hon igen den introverte mannen från galleriet på en bild. Det var den sexövergreppsanklagade Hollywood-producenten Harvey Weinstein.

– Jag ringde Anna direkt, och hon bekräftade att visst var det han. Det var precis de dagarna då anklagelserna mot honom i USA blev startskottet för hela #metoo-rörelsen. Tydligen hade han flytt till Sverige, säger Elin Forsberg.

Kvällstidningarna fick nys om händelsen och galleriet fick ta emot förfrågningar från journalister i flera dagar, men man gjorde valet att inte kommentera händelsen.

– Vi hade inte haft öppet så länge och kände att det var en märklig sak att bli förknippade med, säger Anna Bromberg Sehlberg som nu menar att det gått så pass lång tid att det känns okej att berätta.

Just nu ställer konstnären Karin Törnell ut på Galleri Glas. Utställningen heter "Vitala delar" och går att se fram till den 11 oktober.