Riktig. En privatperson som var ute och lekte med sina småbarn hittade en laddad revolver vid Örtagårdsvägen i Bällsta i måndags. Foto: Privat

Hittade laddat vapen på väg hem från förskola

När Daniella Wandel Sandberg var på väg hem från förskolan i Bällsta med sina två barn fick hon syn på ett vapen liggandes på marken. Det visade sig vara äkta.

  • Publicerad 11:22, 27 mar 2019

Det var i måndags strax efter klockan 16 som Vallentunabon och småbarnsmamman Daniella Wandel Sandberg hittade en riktig revolver på marken, drygt 500 meter från barnens förskola.

Hon var på väg hem med sina två barn och såg den ligga vid en parkeringsplats på Örtagårdsvägen i Bällsta, där de hade stannat för att leka en stund.

Enligt polisen var det en skarpladdad revolver som hade sex skott i trumman.

– Jag trodde det var en leksakspistol. Sen gick jag fram och petade på den för att se vad det var och tänkte, oj vad tung den är. Då börja jag titta på den ordentligt och tänkte att det här är nog en riktig, för den var så himla grov, säger Daniella Wandel Sandberg.

Vapnet på teknisk undersökning

Hon ringde då dit sin man och paret bestämde sig för att ringa polisen. Polisen tömde vapnet på skott och skickade in det till NFC, Nationellt forensiskt centrum, där vapnet genomgår en teknisk undersökning.

– Man skickar in det här vapnet för att se om det finns spår, fingeravtryck eller dna, som kan koppla vapnet till en fysisk person. Utifrån det resultatet går man vidare med ärendet. Man söker också vapennumret för att se om det går att härleda till någon med licens eller om vapnet är stulet, säger Per Åkermark vid Täbypolisen.

Daniella Wandel Sandberg tycker att händelsen var obehaglig och säger att det lätt hade kunnat gått illa.

– Det var så himla overkligt och konstigt att kunna hitta en sådan grej. Det är ett ställe där det är mycket barn som springer och leker. Det var ren tur att inget barn hittade den innan mig. Mina barn hade lätt tagit upp den, säger hon.

Så gör du om du hittar ett vapen

Om du träffar på ett vapen så ska du inte ta upp det. Låt det ligga kvar och ring omedelbart polisen på nummer 112.

Det kan vara svårt att se skillnad på en låtsaspistol och en riktig eftersom vissa liknar varandra väldigt mycket, det kan lätt misstolkas för en soft air gun eller startpistol till exempel, därför ska man alltid låta en polis göra bedömning.

Polisen om upphittade vapen:

– Det är vanligare nu än för 5-10 år sedan, både i gömmor och även i naturen. Det är inte varje dag men det förekommer med jämna mellanrum. Det händer att kriminella gömmer vapen som allmänheten anträffar, det kan vara i samband med renovering av ett hyreshus till exempel, säger Per Åkermark, operativ koordinator vid Täbypolisen.

Källa: Polisen.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt