Kris. Susanne Davidson på Sollentuna Hjälpförening menar att situationen kommer bli ännu värre under hösten. Foto: Jonny Andersson

Hjälpförening larmar om akut situation under corona

Sollentuna hjälpförening ser ett ökat behov av hjälp hos utsatta grupper under coronakrisen och larmar för att det kan bli ännu värre under hösten.

  • Publicerad 15:34, 27 maj 2020

Utsatta grupper behöver mer hjälp – och fler kommer att söka hjälp. Det larmar Sollentuna hjälpförening om.

Samtidigt meddelar föreningen att deras budget för 2020 inte räcker – och att en orsak till det är att behovet av hjälp har ökat under coronakrisen.

– Innan har vi kunnat samla in pengar genom kollekten i församlingen, och konserter. Det går inte längre, säger Susanne Davidson, ordförande i föreningen sedan 2018.

Hon tillägger:

– Vi mäktar med läget just nu, men till hösten klarar vi inte det. För att kunna hjälpa behöver vi få in pengar och behovet är stort.

Nu vädjar föreningen om stöd från allmänheten.

– Både från privatpersoner och företag. Vi tar emot både stora och små gåvor. Många bäckar små gör stor skillnad, säger Susanne Davidson till SollentunaDirekt.

Under vårterminen 2019 fanns 38 sökande och en budget på 90 000 kronor, enligt preliminära siffror från föreningen. Samma period för 2020 ligger antalet på 45 sökande med en budget på 115 000 kronor.

100 år gammal förening

Sollentuna hjälpförening fyller 100 år under 2021. Man har en lång tradition av att hjälpa privatpersoner som söker stöd, och samarbetar med Sollentuna församling.

Genom sitt arbete kan de hjälpa privatpersoner, ofta ensamstående föräldrar, med saker som nya glasögon, dyra tandläkarräkningar – eller en matkasse under tuffa dagar.

Allt stöd som Hjälpföreningen samordnar går via Sollentuna församling. Kyrkans diakoner förmedlar och sköter kontakten med sökande.

Värre under hösten

Susanne Davidson vittnar om att situationen har blivit svår för många.

– När livet kraschar, som det gör nu för många, då försvinner den där lilla kraften som de här personerna har. Det blir både tightare och snävare, säger hon.

Till hösten spår hon att situationen kommer att bli ännu värre.

– Det kommer inte bli lättare, det vet vi, för många.

Hjälpföreningen

Så kan du stödja:

Swish 123 287 07 98

Plusgiro 13 70 15 - 4

Månadsgivare: Nordea kontonummer 3273 21 64895

Alla som ger stöd får ett gåvobrev: "Allt du skänker kommer till de som behöver det mest." skriver föreningen.

Så kan du få hjälp:

Ansök om hjälp via Sollentuna församlings distrik: Kummelby, Edsberg, Tureberg eller Sollentuna kyrkas distrik. De som söker stöd måste visa sin senaste inkomstdeklaration, göra en förteckning över fasta utgifter och inkomster samt begära ut ett familjebevis.

Kontaktnummer: 08-505 513 00

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt