Foto: Claudio Britos

Hjärnan bakom succéklassen gör bokdebut

9F i Östra grundskolan är högstadieklassen som inte räds att debattera med riksdagsledamöter och sitta i morgonsoffor i tv. Nu ger läraren Maria Wiman ut en bok om sin klass och sin särskilda lärarfilosofi. "Jag är övertygad om att det här är framtiden".

  • Publicerad 08:00, 6 apr 2019

Klass 9F:s resa mot tv-soffor och rampljus började redan i femte klass. Utbildningsradion hade meddelat att programmet "Geografens testamente" skulle läggas ner och klasskamraterna var bestörta – det var ju det bästa programmet på tv. I stället för att hyscha klassen och be dem återgå till att plugga sina glosor plockade Maria Wiman upp engagemanget.

– De startade en nationell kampanj som blev hur stor som helst, det var helt larvigt. Vi fick 700 skolor med oss över hela Sverige. De debatterade med Filip och Fredrik live, pratade i radio, hade möte med UR:s högsta chefer, skrev otaliga debattartiklar. Och jag bara surfade på den här glädjevågen. Till slut vann vi, det blev en till säsong, säger Maria Wiman.

För henne var det här ett nytt sätt att lära ut. I stället för att deras uppgifter var pappersexercis vars enda mål var att läsas av läraren och få ett omdöme, lät hon elevernas alster exponeras för omvärlden och göra skillnad.

Hon hade snubblat över det som kallas "värdeskapande lärande". Då visste hon inte vad det var, nu har hon skrivit en bok med samma titel.

– Det har inte funnits en handbok i hur man arbetar med värdeskapande lärande förut. Det här är boken jag själv hade velat ha då.

Varför ska man lära ut på det här viset?

– I alla tider har läraren varit mottagaren. Man har samlat in arbeten som man sedan slänger i papperskorgen. Nu får eleverna göra skillnad även utanför skolans väggar. Det är mer på riktigt, värdefullt och ger motivation här och nu. Under hela skolgången brukar elever fråga "varför ska vi lära oss det här?" och läraren svarar att det är viktigt när du blir 30 och skaffar dig ett jobb. Med det här sättet fattar man varför man ska lära sig. Du ska lära dig det här för att det sitter ett förskolebarn och väntar på sagan du har skrivit.

När klassen gick i åttan råkade de i luven på den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Med anledning av en debattartikel som klassen hade skrivit antydde han på Twitter att de bara var en megafon för sin lärares politiska åsikter.

Jag är övertygad om att det här är framtiden, att det här är sättet skolan måste se ut för att vi ska få de här drivna, entreprenöriella framtidsmänniskorna som ska leva i den här världen och ta sig an alla problem som vi har skapat.

Aktivist. När Maria Wiman gick i högstadiet blev hon vegetarian och bestämde sig för att flera gånger om dagen ringa Scan från rektorns rum. I stället för att någon gjorde hennes engagemang till något lärorikt blev hon tillsagd att sluta. Foto: Claudio Britos

– De var jättesmå första gången de fick utstå näthat. De gick bara i femman. Och det får jag höra ibland: "Tänker du på vad du utsätter de för?". Men de är redan utsatta för allt det här, bara att det sker bakom stängda dörrar. Nu tar vi oss an det tillsammans och lär oss något av det. Utöver kunskapen de tar in får de andra förmågor på köpet, kreativitet, mod, trubbnosighet och att hantera omvärlden. Det är lite knäppt att stänga in elever i grundskolan och gymnasiet i 13 år och sen plötsligt säga åt dem att gå ut och ta över världen.

Vissa elever i klassen har synts mer än andra i offentliga sammanhang, till exempel som krönikörer och intervjupersoner i HuddingeDirekt. Eftersom olika elever går igång på olika saker har Maria låtit dem fylla olika funktioner mot ett gemensamt mål.

När eleverna gör olika saker, hur gör man då likvärdiga bedömningar? 

– Jag vill vända på det. Om alla tvingas göra samma sak, hur tar man då hänsyn till individuella skillnader? Vissa har dyslexi, vissa tar in bild bättre än text. Det måste man också ta hänsyn till.

Snart lämnar eleverna i 9F boet och flyger iväg till olika gymnasieskolor. För Maria Wiman innebär det en ny utmaning, att applicera sitt lärande på en helt ny klass. Men hon är inte orolig. Nu har hon en handbok att följa.

– Jag är övertygad om att det här är framtiden, att det här är sättet skolan måste se ut för att vi ska få de här drivna, entreprenöriella framtidsmänniskorna som ska leva i den här världen och ta sig an alla problem som vi har skapat. När jag släpper de här eleverna har de en hel verktygslåda med demokratiska vapen som de kan använda.