Kulturkämpe. För att fira HKK:s 30-årsjubileum har den tidigare ordföranden Olle Magnusson sammanställt bilder från klubbens utställningar i en nyutgiven bok. Foto: Henrik Lindstedt

HKK firade 30 år med 1 000 meter konst

Förra helgen radade Huddinges alla konstnärer upp sig från Fullersta gård till Huddinge centrum för den traditionella 1000 meter långa utställningen. Samtidigt firade Huddinge konstnärsklubb 30 år.

  • Publicerad 14:30, 5 okt 2018

Graffitimålande barn, konst av gamla datordelar, gubbar och gummor i roliga hattar, rondellhundar ... ja, listan kan göras lång på allt som gick att se och uppleva under den årliga utställningen 1000 meter konst som hölls förra lördagen.

En av de mest spännande figurerna jag träffar på när jag traskar vägen fram längs utställningen som löper från från Huddinge centrum till Fullersta gård är den lokala konstnären och Marcus Häger.

– Jag använder allt möjligt som annars hamnar på tippen och gör någonting vackert. En gammal bilradio, ett grafikkort, datorfläktar ...

– Om man skriver Andy Warhol på den här skulle den sälja för miljoner!

Konstintresserade trängs för att komma fram till borden som står tätt längs med gångvägen.

– Jag använder allt möjligt som annars hamnar på tippen och gör någonting vackert. En gammal bilradio, ett grafikkort, datorfläktar ... Du skulle se min källare där hemma! säger Marcus Häger. Foto: Henrik Lindstedt

Sopchaffis. Den gamla sopchaffisen Marcus Häger från Fullersta pusslar ihop gammal elektronisk hårdvara till något oanvändbart men vackert. Foto: Henrik Lindstedt

Unga talanger. Det som lockade den yngsta publiken var en workshop i graffitikonst. Foto: Henrik Lindstedt

HKK firar 30 år

1000 meter konst är ett bevis på Huddinge konstnärsklubbs uthållighet.

Föreningen har stångats för resurser och utrymme för lokal Huddingekonst i 30 år nu. I år anordnade de återigen den kilometerlånga utställningen med stöd av Huddinge kommun. Det firades såklart med en utställning som hade vernissage just i lördags.

– Utan oss skulle det inte ha funnits ett samlat synligt konstnärsliv i Huddinge, säger Håkan Bull, ordförande i Huddinge konstnärsklubb, HKK.

Föreningen bildades 1988 i samband med att Huddinge centrum byggdes ut.

Det var konstintresserade politiker som kom med förslaget eftersom de behövde en samtalspartner från kulturlivet. Men det var först 1996 som föreningen fick en egen lokal, när Huge och Huddinge kommun gav dem stöd för att kunna flytta in i gamla Fullersta bio.

Omplacering. Frida Kahlo som en datordemon och Dorothy från Trollkarlen från Oz som en kommunistisk hjältinna. Eva-Camilla Johansson Björsten sätter klassiska figurer i nya sammanhang. Foto: Henrik Lindstedt

Vive la Différence! ”Min konst är abstrakt, du ser vad du vill se. När jag är i Paris eller London får jag helt annan feedback än här”, säger André Batista. Foto: Henrik Lindstedt

Hatt-tokiga. Eva och Tommy Eriksson har skapat lagmössor för de som inte kan välja lag. Foto: Henrik Lindstedt

Vevtryck. I Litografiska muséets tält trycktes det som på den gamla goda tiden. Litografiskt alltså. Foto: Henrik Lindstedt

Svåra tider för konstnärer

Sedan dess har intresset från kommunpolitikerna svalnat, anser Håkan Bull.

Det började med att föreningen tvingades flytta från bion då Huges ägardirektiv ändrades och de började ta ut marknadsmässig hyra från föreningen.

Kommunen gav dem dock tillgång till nya lokaler i Fullersta gårds flygel 2014. Men i samband med den nya kulturpolitiken var föreningen även tvungna att lägga ner isskulpturtävlingen i Huddinge centrum och den återkommande skulpturutställningen i Fullerstaparken.

– Förr i tiden köpte kommunen in lokal konst, nu finns inte en sådan budget. Man anser att det är gammaldags och att kommunen inte ska samla konst. Men det handlar inte om att kommersiellt agera konstsamlare, det handlar om att stödja lokala konstnärer. Man pratar hela tiden om att stötta småföretagare, då glömmer man att även konstnärer är småföretagare och entreprenörer. Kommunen borde bli bättre på att ta tillvara vår kompetens. Vi har mer kompetens än att måla en tavla att hänga på väggen.

1000 meter konst och hantverk

1000 meter konst och hantverk är en årlig utställning för både professionella och amatörer. Utställningen börjar vid Huddinge centrum och slutar vid Fullersta gård.

Här blandas allt från live-musik och grafitti-workshops till frimärkessamlingar och litografiska tryck.

HKK och HKKV är medarrangörer till evenemanget sedan 2015.

HKK – 30 år

Huddinge konstnärsklubb, HKK, bildades 1988 och är en förening för Huddinges professionella bildkonstnärer. 1996 flyttade de in i Fullersta bio och bildade Huddinge konsthall. Efter att ha tvingats flytta ifrån Fullersta bio flyttade HKK in i Fullersta gårds flygel, där de är kvar idag.

Sedan 2001 får HKK stöd av vänföreningen HKK:s vänner som verkar för att främja konstintresset i Huddinge kommun.