Hockeyeldsjälar fick dela på priset

Årets eldsjäl är inte bara en, utan två. Juryns val föll på Magnus Andersson och Jakob Horn som svetsat samman öarnas hockeysektioner.

  • Publicerad 17:39, 12 jun 2019

Föreningarna har kannibaliserat på varandra genom åren.

Stekhet sol, picknickfiltar, musik och blågula flaggor är precis som det ska vara på ett nationaldagsfirande i en kunglig slottspark. Under nationaldagen befann sig uppskattningsvis 5 000 personer i Drottningholms slottspark.

– Det var ett rejält tryck, men allt fungerade bra. Men det var fruktansvärt varmt, så det gick åt mycket vatten, säger kommunens kommunikationschef Johan Elfver.

Nytt för i år var att kommunens priser och stipendier, som tidigare delades ut på Galan i Erskinesalen, i stället delades ut under nationaldagsfirandet.

Bland de nominerade fanns Johan Holm från Träkvista sjöscoutkår och Erik Glaad, konstnärlig ledare för Kulturföreningen Schakalen. Men juryns val föll på Magnus Andersson och Jakob Horn, för sitt samverkansarbete mellan Skå IK och Ekerö IK:s ishockeysektioner. Båda tyckte att det var mycket oväntat.

– Vi trodde inte det. Att vi blev nominerade var häftigt bara det, säger Magnus Andersson, ordförande för Skås hockeysektion.

Hård konkurrens

Konkurrensen var nästan lite för hård för att de skulle ha en chans, trodde han.

– Vi är jätteförvånade, stolta och glada.

Skå IK och Ekerö IK har i drygt ett års tid jobbat med att försöka få ihop de två hockeyverksamheterna – och bryta den känsliga klubbmärkesbarriären.

– Det har varit en lång och utmanande process, men den var nödvändig. Föreningarna har kannibaliserat på varandra genom åren. Kommunen är inte större än vad den är och vi har ett minimum av inflyttade spelare, säger Jakob Horn, ordförande för Ekerö IK:s hockeysektion.

Hur är stämningen mellan öarna i dag?

– Den är bra. Det har fallit ut jättebra. Vi har säkrat några ålderskullar som annars kanske hade splittrats.

Hur känns det inför framtiden?

– Det här ger energi att jobba vidare. Vi tror ju på det här, säger Magnus Andersson.

Under nationaldagsfirandet delades även flera andra priser ut. Cornelia Andersson och Tuva Kärrhage fick pris för årets idrottsprestation, Faravid Svalfors av Ugglas fick årets kulturpris och Vincent Bjurberg fick årets ungdomskulturstipendium.  

Under den traditionella medborgarceremonin välkomnades 23 Ekeröbor som nya svenska medborgare och 13 par vigdes i drop in-tältet.