SKATTEKRAFT. Sundbyberg hamnar på plats 20 bland Sveriges kommuner. Foto: Most Photos/Roland Magnusson

Hög skattekraft i Sundbyberg

Sundbyberg har en hög skattekraft jämfört med många andra kommuner. Det blir en 20:e plats på kommunlistan i Sverige. Listan toppas av åtta Stockholmskommuner.

  • Publicerad 15:02, 22 dec 2017

Det är nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som ligger till grund för sammanställningen. Sundbyberg har en genomsnittlig skattekraft på 234 174 kronor, alltså beskattningsbar inkomst. Med det når kommunen ända upp till 20:e plats av Sveriges 290 kommuner.

– Det är flera saker som påverkar skattekraften i en kommun, bland annat befolkningssammansättningen. Finns det många barn i kommunen kan skattekraften bli lägre, finns det många i arbetsför ålder är skattekraften ofta hög, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Nyhetsbyrån Siren.

I topp av rankingen ligger åtta Stockholmskommuner med Danderyd överst. Gör man en ranking över Sundbyberg tillsammans med grannkommunerna hamnar Sundbyberg på sista plats av fyra kommuner. Sundbyberg ligger över rikets genomsnittliga skattekraft på 208.818 kronor per person.

MER Kommunranking

Grannkommuner

Sollentuna plats 5

266 638 kronor

Stockholm plats 8

262 874 kronor

Solna plats 10

258 565 kronor

Högst skattekraft i landet

Danderyd 368 682 kronor

Lägst skattekraft i landet

Årjäng 152 641 kronor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:32