I topp. Vallentunaeleverna hamnar högst upp på listan gällande betyg för nyinvandrade elever. Foto: Mostphotos

Höga betyg för Vallentunas nyinvandrade elever

Svenskt Näringsliv har undersökt slutbetygen för nyinvandrade niondeklassare i hela landet. I topp placerar sig Vallentunas elever.

  • Publicerad 11:32, 12 mar 2019

Ja, Vallentunas elever toppar listan för läsåret 2017/2018.

Resultatet visade att hela 92 procent av de nyinvandrade eleverna i årskurs nio hade uppnått behörighet till yrkesprogram på gymnasiet. Med nyinvandrad menas att eleven har kommit till Sverige någon gång under de senaste fyra åren.

Även på listan över niondeklassarna som gick ut med högst meritvärde låg Vallentunas nyinvandrade ungdomar högst. Meritvärdet var 218, jämfört med genomsnittet för de 212 kommuner som deltog i undersökningen, som låg på 136 poäng.

För elever med svensk bakgrund i hela landet låg det genomsnittliga meritvärdet för läsåret 2017/2018 på 240 poäng.

Bra resultat en längre tid

Ser man över en längre tidsperiod så ligger Vallentunaeleverna också bra till. Mellan läsåren 2014/2015 till 2017/2018 hamnar kommunen på en andra plats, där det genomsnittliga meritvärdet var 144, med 54 procent behöriga till yrkesprogram på gymnasiet. Högst upp på listan hamnade Lidingö med 159 poäng i meritvärde.

Samtidigt är antalet nyinvandrade elever i Vallentuna lågt, tio ungdomar totalt. Men trots det lyfts Vallentuna kommun fram i Svenskt Näringslivs rapport som ett gott exempel.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Johan Skog (M) är också nöjd med resultatet.

– Det är jätteroligt, särskilt att man kunde konstatera att trenden varit positiv. Jag tror att det är viktigare att titta på trenden snarare än det enskilda utfallet och resultatet 2017/2018.

Johan Skog tror att det goda resultatet beror på att kommunen varit tidigt ute i planeringen av att ta emot de nyinvandrade eleverna. Tidigare använde man sig av förberedelseklasser, som innebar att eleverna togs emot centralt för att få rätt ingång till skolan. Detta avvecklades sedan hösten 2017.

Ingår i ordinarie klassen

Nu tas de nyinvandrade eleverna emot direkt till sin hemskola och ingår i ordinarie klasser från början.

– Bland annat har vi flerspråkiga, legitimerade lärare i matematik, NO och teknik, som arbetar nära eleverna i samverkan med ämneslärarna. Sedan har vi även fjärrundervisning för modersmål. Det är flera komponenter som spelar in, men framförallt handlar det om att vi var tidigt ute med att organisera det här, säger Johan Skog.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt