Ökade halter av miljöfarliga ämnet kadmium i reningsverken oroar Stockholm Vatten och Avfall. Störst utsläpp görs av de som verkar i Mälarhöjden och Bredäng. Foto: Karin Nilsson

Höga halter av farligt ämne i avloppsvatten

Oförklarligt höga halter av det farliga grundämnet kadmium har hittats i stadens reningsverk – och utsläppen kommer från Mälarhöjden och Bredäng. Nu uppmanas invånarna här att se över sina avloppsvanor.

  • Publicerad 11:35, 13 mar 2018

Under en längre period har Stockholm Vatten upptäckt oförklarligt förhöjda halter av ämnet kadmium. Föroreningarna har spårats till Bredäng och Mälarhöjden, men man har inte kunnat lokalisera källan. Kadmium är ett grundämne och finns i det flesta livsmedel men kan vara skadligt för hälsan vid för högt intag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Höga halter finns i livsmedel som en del svampar, njure, lever och i cigaretter. Men det är även skadligt för miljön då ämnet hamnar i reningsverkens slam som ska använda till jordbruksmark.

– Än så länge har inget slam kommit över kadmiumgränsen, men om utsläppen fortsätter att öka finns det en risk för det. Vi har försökt att ta prover men Bredäng och Mälarhöjdens avloppsledningar ligger väldigt djupt ned i marken så det är svårt, säger Agneta Bergström, miljöingenjör vid Stockholm Vatten och Avfall.

Uppmanar till vaksamhet

Nu vill de uppmärksamma invånarna att bli mer medvetna om utsläppen och tipsa om de vet vad det kan bero på. Industrier och verksamheter som arbetar med ytbehandling, biltvättar och konstateljéer kan ligga bakom utsläppet, men det är inte säkert.

– Just konstnärsfärger innehåller mycket kadmium och den som vill måla bör tänka på att använda färger utan ämnet och att torka av penslarna ordentligt innan man sköljer dem. Man bör heller inte tvätta bilen på gatan då tvättvattnet kan rinna orenat till reningsverket eller ett vattendrag. Då är det bättre att gå till en biltvätt som har en kompletterande rening vilket i princip alla större bensinbolag har, säger Agneta Bergström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här finns kadmium

Uppladdningsbara batterier

Tobak

Konstnärsfärger

Konstgödsel

Elektronik

Bränslen

Gammal plast

Viss ytbehandling

Livsmedel

Äldre förzinkade ytor

Tvättvatten från biltvättar

(Källa: Stockholm Vatten och Avfall)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms största skulpturpark

Nyheter Konstchefens guide till Västertorps statyer Stockholms största offentliga skulpturpark är hela Västertorp. Det är 21 verk, utplacerade lite överallt på 1950-talet. Vi lät Mårten Castenfors, kulturförvaltningens big boss när det gäller konst,...söndag 27/5 8:30

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15