Flyttar. Vid årsskiftet stänger Kahls te och kaffehandel som funnits i Fältan i 17 år. "För mig är det en tragedi", säger butikschefen Elisabeth Sundström. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Höga hyror tvingar butiker i Fältöversten att stänga

Innan jul stängde Lakritsroten. Nu stänger även klädbutiken Pagelle och Kahls te och kaffehandel, som funnits i Fältöversten sedan tidiga 2000-talet. Anledningen är för höga hyror, enligt butikerna.

  • Publicerad 11:50, 28 feb 2020

2016 skrev vi om leksaksbutiken Lekcenter som tvingades stänga när fastighetsbolaget höjde hyran. Innan jul hände samma sak för godisbutiken Lakritsroten.

Nu stänger ytterligare två butiker – klädbutiken Pagelle och Kahls te och kaffehandel.

Butikschefen på Kahls menar att det beror på en chockhöjning av hyran i år.

Klassisk leksaksaffär flydde Östermalm – fick drömläge i Vasastan

– Vår hyra har de höjt med 40 procent. Det finns inte en chans att vi har råd med det. Jag jobbar redan morgon och kväll, sju dagar i veckan, säger Elisabeth Sundström, butikschef på Kahls te och kaffehandel, och tillägger att de har förhandlat till sig så att de får vara kvar tills årsskiftet.

På Pagelle har man inte fått samma hyreshöjning, enligt vd:n Hans Kristian. Men hyran är hög som den är. När de inte fick igenom en hyressänkning valde de därför att lämna.

Funnits sedan år 2003

– Det är jättetråkigt. Det är fantastiska kunder man har att göra med. Många som handlar här är äldre, säger Marie Andersson, butikschef på Pagelle i Fältöversten som stänger sista mars.

Pagelle har funnits i gallerian i många år precis som Kahls te och kaffehandel, som öppnade 2003.

– För mig är det en tragedi. Vi har många stamkunder. Många känner att de kan gå in och prata här. Det är jättemycket den sociala biten som försvinner när småbutikerna stänger, säger Elisabeth Sandström.

Hon är kritisk till fastighetsbolaget som hon anser gallrar ut småbutikerna systematiskt.

Den bilden håller inte Tobias Edberg, centrumchef på AMF fastigheter som äger Fältöversten, med om.

– Det finns en väldigt god framtid för mindre verksamheter, säger han.

– Det är alltid marknadshyran som är vägledande när vi hyr ut våra butiker och restauranger.

Vad tänker ni att Fältöversten ska vara för plats?

– Det handlar om att utveckla ett utbud som möter fler av våra besökares behov. Under de senaste åren har vi sett en ökande efterfrågan på fler platser för service. Frisörer och skönhetssalonger, basvaror och inspiration till hemmet som Clas Ohlson. Vi satsar också på nya bra restauranger att mötas och umgås på.

Redan nu har de en ny hyresgäst på gång till lokalen Kahls lämnar.

– Det blir en liten hyresgäst som ligger i linje med vår vilja att öka vardagsservicen.

Charlotte Dahlenius, 58: "Jag tycker det är jättedåligt. De här butikerna behövs. Det är många som stängt ner under året. Istället öppnar tre teliabutiker och fyra sminkaffärer och två butiker med lyxunderkläder bredvid varann!" Foto: Josefine Thureson Kämpe

Leo Dahlquist, 86: "Det är tråkigt. Jag har utnyttjat den här butiken för att köpa te. Det är bara de stora drakarna kvar, det är likadant över allt. Det är tragiskt för atmosfären i centrum." Foto: Josefine Thureson Kämpe