Högdalens sim- och idrottshall. Öppen igen. Foto: Eva Tonström

Högdalens idrottshall åter öppen

Högdalens idrottshall är återigen öppen efter omfattande saneringar. Nu hoppas staden att de har fått bort det som gjort människor sjuka.

  • Publicerad 16:17, 16 nov 2018

Staden har tvingats stänga Högdalens sim- och idrottshall två gånger den senaste tiden på grund av att mystisk gas har läckt ut i lokalerna som gjort människor sjuka. Totalt fyra personer har fått föras till sjukhus med domningar och stickningar i kroppen.

Ofarliga ämnen

Efter senaste händelsen har man gjort ännu mer omfattande undersökningar, exempelvis kollat luften i vattenreningsrummet och gjort mikrobakteriella provtagningar i sandfilter och pumpgrop. De första proverna pekade på förhöjda halter av partiklar i området där personer tidigare insjuknat. Men bakterieodlingarna visade att det inte handlade om några farliga ämnen.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En teori som staden har är att simhallsdelen har varit stängd ett tag och att vatten därför stått still länge i avloppssystemet.

– Det kan då ha blivit en koncentrerad blandning av olika kemikalier som samlats i slammet i avloppsledningarna och där vatten sedan dunstat, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret.

Öppnade i onsdags

Nu har alltså anläggningen tömts på sand och man har slamsugit avloppsbrunnar och styrt om ventilationen i hela anläggningen, så i onsdags öppnade hallen igen.  

– Vi har efter sanering gjort nya luftprover runt om i anläggningen och resultatet var ok. Vi kommer fortsätta göra mätningar framöver men hoppas att vi har avlägsnat källan. Enligt vår skadetekniker så är det nu okej att öppna anläggningen, säger Linda Laine.

Ny gasläcka i Högdalens simhall

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Protester mot nedskärningar i Peters Park

Nyheter ✓Parklekar står utan personal ✓"Man tummar inte på barnens pengar" Parklekarna i Skarpnäcks stadsdel står sedan 15 februari utan personal. Men frågan fortsätter beröra. Nu har turen kommit till Peters park i Björkhagen där ett gäng politiskt engagerade föräldrar i...onsdag 20/2 11:52