Högdalens sim- och idrottshall. Öppen igen. Foto: Eva Tonström

Högdalens idrottshall åter öppen

Högdalens idrottshall är återigen öppen efter omfattande saneringar. Nu hoppas staden att de har fått bort det som gjort människor sjuka.

  • Publicerad 16:17, 16 nov 2018

Staden har tvingats stänga Högdalens sim- och idrottshall två gånger den senaste tiden på grund av att mystisk gas har läckt ut i lokalerna som gjort människor sjuka. Totalt fyra personer har fått föras till sjukhus med domningar och stickningar i kroppen.

Ofarliga ämnen

Efter senaste händelsen har man gjort ännu mer omfattande undersökningar, exempelvis kollat luften i vattenreningsrummet och gjort mikrobakteriella provtagningar i sandfilter och pumpgrop. De första proverna pekade på förhöjda halter av partiklar i området där personer tidigare insjuknat. Men bakterieodlingarna visade att det inte handlade om några farliga ämnen.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En teori som staden har är att simhallsdelen har varit stängd ett tag och att vatten därför stått still länge i avloppssystemet.

– Det kan då ha blivit en koncentrerad blandning av olika kemikalier som samlats i slammet i avloppsledningarna och där vatten sedan dunstat, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret.

Öppnade i onsdags

Nu har alltså anläggningen tömts på sand och man har slamsugit avloppsbrunnar och styrt om ventilationen i hela anläggningen, så i onsdags öppnade hallen igen.  

– Vi har efter sanering gjort nya luftprover runt om i anläggningen och resultatet var ok. Vi kommer fortsätta göra mätningar framöver men hoppas att vi har avlägsnat källan. Enligt vår skadetekniker så är det nu okej att öppna anläggningen, säger Linda Laine.

Ny gasläcka i Högdalens simhall

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Nyheter LISTA: Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.söndag 26/5 8:00

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06