Högdalens simhall stänger i ett halvår

Högdalens simhall kommer att stängas i sju månader för renovering. Staden satsar drygt 40 miljoner kronor på ett helt nytt reningsverk.

  • Publicerad 16:11, 11 feb 2015

Högdalens sim- och idrottshall stänger första maj och kommer att vara stängt till och med november. Skälet är att hela vattenreningssystemet ska bytas ut. Reningsverket är från på 1960-talet när hallen byggdes och håller inte längre måttet.

- Det klarar inte längre dagens krav på rening och mängden besökare som är i hallen idag. Nu kommer vi att installera en helt ny reningsteknik, säger Kersti Ruthström, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Högdalens simhall drivs på entreprenad sedan 2012 av företaget Actic AB. De har vetat från början, sedan de tog över driften, att hallen kommer att behöva renoveras.

- Det är förstås tråkigt att behöva hålla stängt under så lång tid, samtidigt är vi positiva till det här. Det behöver verkligen renoveras och det kommer att bli mycket bättre med det nya systemet, säger Staffan Forsström, chef för Högdalens simhall.

Alla de cirka 4 000 personer som har kort på simhallen kommer att få nyttja stadens övriga simhallar under renoveringen.

- Vi har en överenskommelse med staden om att man kan använda sitt kort härifrån som entré i samtliga av stadens simhallar. Närmaste hallar för våra besökare är Farsta simhall och Eriksdalsbadet, säger Staffan Forsström.

Samtidigt som reningsverket byts ut kommer fasaden att renoveras. Delar av ytskiktet har lossnat med åren och måste lagas. Totalt rör det sig om en investering på drygt 40 miljoner kronor som staden nu betalar.

Hur pass dåligt skick dagens reningsverk är i kan Kersti Ruthström inte svara på.

- Det kan gå väldigt snabbt till dess att det inte längre klarar att rena vattnet, eller så kan det hålla i två-tre år till. Men vi vågar inte vänta längre. Om vi inte gör det här är risken att bakteriehalten i vattnet ökar, vilket kan leda till farliga ämnen i vattnet, säger hon.

Högdalens sim- och idrottshall

Vad: Simhall med gym, dans och gruppträning, runt 4 000 personer har kort på hallen

Var: Rangstaplan 2, T-bana Högdalen

När: Bassängerna stänger 1 maj-1 december

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08