Höghus planeras i Sankt Göransparken

50 nya lägenheter med kafé och uteservering. Ett nytt höghus på 14 våningar i Sankt Göransparken ska göra området tryggare och mer attraktivt.

  • Publicerad 15:12, 2 feb 2016

Det är i stadens stora planer för Stadshagen, med bland annat 1 900 bostäder, nya skola och torg, som det nya projektet ingår och som nu har klarnat ytterligare. Det är JM som är byggherre och huset har utformats tillsammans med Utopia. I dagsläget har man skissat på ett 14 våningar högt hus en bit in på Igeldammsgatan med plats för cirka 50 lägenheter, allt ifrån ettor till fyror enligt JM.

Husets fasad ska ”gestaltas med sprickor och tydliga livförskjutningar” och i bottenvåningen ska det bli plats för ett kafé eller restaurang med uteservering mot torget.  

Ska ge bättre känsla

Vårt Kungsholmen har tidigare skrivit om att boende i området upplever en stor otrygghet ibland annat Sankt Göransparken och flera åtgärder har gjorts för att höja trygghetskänslan i parken. Det nya huset föreslås också som ett sätta att skapa mer liv i området och höja trygghetskänslan.

– Jag har själv bott i området och känner väl till parken. Vi tycker att det finns saker att göra för att utveckla den, den är inte optimal idag. Vi tror att vårt förslag skulle bidra till en mer trygg och attraktiv miljö, att befolka torget med en publik verksamhet och med boende, säger Nancy Mattsson, chef för projektutvecklarna på JM.

Huset är tänkt att byggas på en del av nuvarande lekparken. I det kommande arbetet ska staden utreda hur den delen och eventuella lekredskap/ytor som försvinner ska ersättas. Även det nuvarande torget ska rustas, exakt hur ska vidare utredningar visa.

Skymmer Kvinnohuset

Höghus brukar inte sällan stöta på kritik, och på JM är man förberedd på att det till exempel kan komma kritik mot det nya husets påverkan på det klassiska Kvinnohuset.

– Vi tycker att man ska utgår från vad man vill göra på varje plats. Vi tror på att vårt förslag kommer att bidra till ett mervärde för staden. Ser man till de djupgående analyserna slutar stenstaden där, på Stadshagsberget är det en mer öppen struktur vilket talar mer för den här typen av lösning, säger Nancy Mattsson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.