Hyra. Höglandsbiografen kan komma att behöva stänga. Foto: Gustav Gräll

Höglandsbion riskerar att stänga – måste börja betala hyra

Det har varit tal om att Höglandsbiografen riskerar stänga till följd av höjda lokalhyror. Men när BrommaDirekt kontaktar staden, visar det sig att inga fakturor har skickats ut till biografen sedan 2007, på grund av en miss.

  • Publicerad 11:27, 7 jun 2019

I lokala Facebookgrupper har det uppmärksammats att Höglandsbiografen riskerar att stänga, till följd av en höjd lokalhyra.

Men faktum är att lokalhyran inte har höjts. Däremot ska biografen börja betala hyra, något de inte har gjort de senaste 12 åren. Orsaken är att det glömdes bort när ansvaret för uthyrning av skollokaler gick från stadsdelsförvaltningen till idrottsförvaltningen.

– Ända sedan 2007 har ingen hyra betalats. Hur det såg ut innan 2007 har vi ingen dokumentation kring, skriver Susan Ottosen, pressekreterare på utbildningsförvaltningen, i ett mejl.

Nu vill man att Daniel Wikberg, som driver biografen i egen regi via aktiebolaget Wifilm, betalar hyran enligt stadens taxa för lokaluthyrning: 750 kronor i timmen.

”Jag har avvaktat”

Enligt Daniel Wikberg stämmer det att han inte fått några fakturor, men att han har försökt kontakta staden.

– Jag har försökt få till fakturor, men inte fått svar. Därför har jag avvaktat, säger han.

Från juni kommer de hålla sommarstängt i vanlig ordning, och om de öppnar igen är ännu ovisst.

Även den ideella föreningen Bromma Filmstudio använder biografen och Wifilms tjänster för att visa filmer för sina medlemmar.

– Vi har inte betalat hyra, men är alla beredda att göra det om den är rimlig. Det här är stadens egna misstag, säger Bengt Ahlqvist, ordförande i föreningen.

Enligt stadens taxa kan ideella föreningar hyra lokalen för ett reducerat pris, 250 kronor per timme, något Bengt Ahlqvist ser som en lösning.

– Om vi blir blir medlemmar skulle det vara möjligt att vi stod som huvudman och anlitade Daniel Wikberg. Därmed skulle man kunna klassa det som ideell verksamhet, säger han.

Slipper retroaktiv hyra

Men Susan Ottosen uppger att det inte är möjligt om föreningen tar betalt för filmvisningen för att avlöna personen man anlitat för att visa filmen.

– Verksamheten är ideell så länge den drivs utan vinstsyfte, att föreningen tar en symbolisk summa för att täcka självkostnader eller visar film helt avgiftsfritt. Wifilm har valt att bedriva sin verksamhet i aktiebolagsform vilket innebär att föreningstaxan inte gäller, skriver Susan Ottosen.

Enligt henne kommer Wifilm inte behöva betala hyra retroaktivt för de senaste 12 åren.