Protester. Igår samlades en grupp personer utanför Stadshuset i ett försök att rädda graffitin i Snösätra. Foto: Privat

Högljudda protester mot rivningen av Snösätra

Beslutet att riva hela södra Snösätra har väckt känslor. Igår demonstrerade flera personer utanför Stadshuset för att stoppa rivningen.

  • Publicerad 15:36, 1 sep 2020

Staden förbereder just nu för att kunna dra igång rivningen av industriområdet i södra Snösätra. Tidningen har berättat tidigare att södra delen ska jämnas med marken för att ingå i det nya naturreservatet Rågsveds friområde, medan norra delen sparas och rustas upp som kulturcentrum.

Vill ha en dialog

Det här har skapat ilska hos flera stockholmare, såväl besökare som företag och kulturarbetare som verkar i området idag. Förra veckan samlades de utanför stadsdelsnämndens möte i Slakthusområdet för att protestera mot rivningen och igår, måndag, gjorde de samma sak utanför Stockholms stadshus, när kommunfullmäktige hade möte.

Mikael Rickman, ordförande i föreningen Kulturkvarter Snösätra som anordnar den stora graffitifestivalen Spring Beast varje år, är en av de som protesterar.    

– Vi har inte blivit inbjudna till någon diskussion om det här, nu river de väggarna. Vi vill vara med och styra utvecklingen av Snösätra gränd. Det är vi som ordnar alla graffitifestivaler och som tar emot alla besökare till området, ska vi inte få vara med i dialogen?

– De håller på att göra en skogsdunge av något som skulle kunna ha en mycket större funktion, staden måste tänka sig för innan de river området. Det går att spara byggnaderna och ändå göra det till ett naturreservat, tillägger han.

Oppositionen kritisk

Ärendet södra Snösätra togs upp i både lokala nämnden och i KF av två oppositionspartier, FI och V. I en skrivelse till majoriteten ställde de en rad frågor, bland annat hur staden har tagit in synpunkter från de som verkar i området och hur det har påverkat arbetet rörande sanering och rivning.

Moderaterna i Stadshuset säger i ett svar till tidningen, via pressavdelningen, att man involverat såväl boende som verksamhetsutövare i området genom samrådsmöten och öppet hus och visning av förslaget på flera platser.

”Möjligheten att lämna synpunkter fanns och informerades om brett i nästan två månaders tid. Den tidigare S-ledda majoritetens beslut om att inrätta Rågsveds naturreservat innebär att södra Snösätra ska återställas till naturmark, ett arbete som nu pågår. Att inte påbörja sådant arbete hade varit i strid med kommunfullmäktiges beslut under den förra mandatperioden”, skriver de.

Vandring i förlorade kvarter – Snösätras konstväggar rivs

S vill rädda graffitin i Snösätra

Vad händer i Snösätra?

Just nu pågår städning av området, och annat förarbete, innan själva rivningen kan inledas. Ett företag är fortfarande kvar i området, de vägrar lämna sina lokaler.

Där har staden tagit hjälp av polisen för att lösa det hela, enligt Denise Silveti Bustillos, projektledare på exploateringskontoret.

Problemet med att människor fortfarande vistas i området till och från leder till störningar, till exempel svårigheter att stänga av arbetsområdet, enligt staden.

Visa merVisa mindre