MÄTNING. Ängskolan är en av de skolor i kommunen som bedöms i Lärarförbundets ranking. Foto: Ulrica Andersson

Högre löner men lägre lärartäthet

Sundbybergs skolor ligger kvar på en låg placering i Lärarförbundets skolranking.

  • Publicerad 08:41, 5 okt 2017

Kommunen måste komma tillrätta med lärarbristen

Totalt sett är det inga dramatiska förändringar för Sundbybergs del i en av de stora skolrankingarna i landet. Lärarförbundet presenterade "Bästa skolkommun 2017" på torsdagsmorgonen.

Fjolårets placering på plats 223, av 290 kommuner, har bytts mot plats 225.

Lärarlönerna får högre betyg. Nu hamnar Sundbyberg på plats 8 i löneligan istället för på plats 15. Lärarna har även blivit friskare, där går kommunen upp från plats 153 till plats 33.

Däremot har lärartätheten sjunkit från plats 232 till 272. Resurserna som läggs på skolan går ned från 121 till 162.

Sett till elevernas betyg har en högre andel elever fått godkänt i alla ämnen i årskurs nio, men det totala meritvärdet för de som går ut årskurs nio har sjunkit något.

– Vi hade naturligtvis hoppats på ett bättre resultat. Vi tycker att det görs mycket gott arbete i kommunen, säger Johan Bäck, ordförande för Lärarförbundets Sundbybergsavdelning.

Att lärarna blivit friskare och att lönerna höjts är något de ser positivt på.

– Men kommunen måste komma tillrätta med lärarbristen. De kriterier där vi har de största utmaningarna är lärartätheten och andelen utbildade lärare. De kriterierna riskerar att spilla över på de andra kriterierna, säger Johan Bäck.

Att kommunen satsar på lönerna ger stor effekt på just det kriteriet, men sett till medellön behöver Sundbyberg kunna konkurrera med grannkommunerna.

– Ytterligare satsningar krävs, så att vi åtminstone ska kunna ligga i nivå med de kommuner som ligger runt oss. Vi måste få hit bra lärare och behålla de lärare vi har, säger Johan Bäck.

En partsgemensam satsning på arbetsmiljöutbildning genomförs, där kommunen samarbetar med flera fackförbund. En låg lärartäthet leder till att lärarna får mer att göra.

– Den psykosociala arbetsmiljön är en viktig del; lärare har väldigt hög arbetsbelastning och det måste man se över på varje arbetsställe. Våra medlemmar säger att lön är viktigt, men att de också vill ha möjlighet att klara sitt uppdrag under den arbetstid de har, säger Johan Bäck.

För Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden, var resultaten ungefär som han hade räknat med. Betyget i fråga om friska lärare har stigit mer än förväntat.

– Vi har lyft området och sagt att det är viktigt med friska lärare, färre vikarier och mer kontinuitet. Det är väldigt kul att det har gett resultat, säger han.

Att kommunen har ökat sin andel godkända betyg, trots att eleverna sammantaget har sämre förutsättningar än tidigare med fler nyanlända, ser Morgan Lindqvist positivt på.

– Det är trevligt att andelen godkänt har ökat, även om vi har lång väg kvar att gå, säger han.

En annan utmaning är hur fler ska klara av sin gymnasieutbildning. Att nästan ingen av eleverna fortsätter till ett gymnasium i kommunen, utan väljer bland ett 80-tal skolor i länet, gör det svårt att få ett helhetsgrepp.

Lärartätheten är däremot en fråga för rektorerna, enligt Morgan Lindqvist, så länge inte resultaten sjunker.

– Som politiker försöker jag att inte lägga mig i hur rektorer lägger upp undervisning och pedagogik. Vi har stor skillnad på lärartäthet i kommunen. Eftersom vi ligger så högt i lön så har rektorerna valt att få hit färre men mer kompetenta lärare, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27