Eftertraktat. När priserna är höga på bostadsmarknaden blir det vanligare med bedrägerier. När Emelie Molinder nappade på en annons anade hon oråd i tid och slapp bli lurad. Huset på bilden är inte det som beskrivs i texten. Foto: Privat / Sacharias Källdén

Högsäsong för bostadsbedrägerier

Bedragarna tjänar stora pengar den desperata bostadsmarknaden i Stockholm. Enligt polisen finns det ett tydligt samband mellan höga bostadspriser och antalet andrahandsbedrägerier.

  • Publicerad 06:50, 7 nov 2018

Trots det senaste årets oroligheter på bostadsmarknaden ligger priserna i Stockholm fortfarande på rekordhöga nivåer.

Det i kombination med skärpta kreditkrav har inte bara skapat svårigheter för vissa grupper att ta sig in eller att köpa och sälja, utan även bidragit till en fortsatt blomstrande marknad för andrahandsuthyrning – och bostadsbedragare.

– Vi ser att det blir mer intensivt när bostadspriserna stiger. Eftersom vi har en hög prisnivå på bostadsmarknaden har andrahandsuthyrarna även kunnat ta ut högre priser. Det ökade trycket och det ökade behovet av att hyra gör då att bedragarna också har större sannolikhet att lyckas, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Bopriserna fortsatt upp i Stockholm

Just nu utreder polisen flera ärenden mot ett påstått företag som kallat sig Avion Fastigheter och som har marknadsfört falska andrahandsbostäder på exklusiva adresser i Stockholm. Till sin hjälp har bedragarna använt en fejkad hemsida och bilder som stulits från mäklarannonser via Hemnet.

Företaget inte registrerat

Enligt Bolagsverket finns inget företag med det namnet registrerat och hemsidan lades ned förra veckan. Men flera personer vittnar om hur de under den korta tid den låg uppe haft kontakt med säljare från ”företaget”, som lovat lägenheter mot snabba påskrifter.

– Vi hittade den på Blocket och fick svar att lägenheten hyrdes ut via en agentur. Agenturens hemsida såg proffsig ut vid en första koll och jag mejlade företaget. Dagen efter blev jag uppringd av en kille som var ganska detaljerad kring uthyrningen men väldigt pushig och han frågade inte så mycket om oss. Han kollade mest när vi ville hyra, säger Emelie Molinder, som nyligen sålt sin bostad och sökte ett tillfälligt boende i väntan på att köpa nytt.

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

Enligt henne var säljare angelägen om att hon skulle skriva på.

– Han mejlade ett kontrakt och ville ha en påskrift inom två timmar, annars skulle han hyra ut till någon annan av alla hundratals som svarat på annonsen. Men då tyckte jag att det började kännas fishy, säger hon.

Efter att ha kollat upp agenturen närmare märkte hon att allt inte stod rätt till. Bland annat visade sig bilderna på hemsidan vara stulna från mäklarannonser, varav den de själva varit intresserade av vid tillfället var mitt uppe i en budgivning. Även namnen på de anställda på företagets hemsida var uppenbart påhittade och hyrorna lite väl lågt satta med tanke på de exklusiva adresserna. 

Uppmanades att skynda på

Enligt kontraktet skulle Emelie samtidigt erlägga två månadshyror i deposition, något som skulle ske genom en banköverföring.

– När den här säljaren ringde upp efter två timmar och frågade varför vi inte signerat kontraktet sa vi att vi tyckte att det kändes märkligt att lägenheterna även fanns till försäljning på Hemnet. Säljaren sa att han skulle ringa upp mäklaren och ”reda ut det hela”. Han ringde inte tillbaka. Därefter gjorde vi en polisanmälan, säger Emelie Molinder.

Enligt Lotta Mauritzson är det ett typiskt, men inget ovanligt, exempel på när bedragare utnyttjar behovet av bostäder och ”stressar” kunder till att skriva på tillsynes legitima kontrakt.

– När det gäller bedragare har de alltid bråttom och hävdar att erbjudandet inte kommer igen om du tackar nej. Det gäller även bostadsbedrägerier. De säger sig ofta ha hur många spekulanter som helst, så många skriver tyvärr på avtalen och betalar i förskott utan att ha sett lägenheten, säger hon.

Dyrare än någonsin att hyra i andra hand – så här undviker du de värsta fällorna

Särskilt aktiva uppges bedragarna vara i Facebookgrupper, där de snabbt kan få stor spridning och komma i kontakt med folk som söker lägenheter.

– Det förekommer hela tiden och är tyvärr inte ovanligt. Många bedragare ser Facebookgrupperna som en stor inkomstkälla, säger Lotta Mauritzson.

Använder ofta kontomålvakter

När ärendena väl når polisen är det enligt Lotta Mauritzson inte ovanligt att bedragarna har hunnit komma över hundratusentals kronor från upp till ett 30-tal personer i ett enda lägenhetsärende. Chanserna att få tillbaka pengarna, som oftast passerar så kallade kontomålvakter, är då oftast mycket små.

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

– Det är pengar de är ute efter i första hand. De tar ofta in förskott och när man väl har betalat försvinner de snabbt, säger hon.

Men i vissa fall kan bedragarna var ute efter id och bankuppgifter, bland annat genom att säga sig vilja utför en kreditupplysning och då hävda att det krävs att spekulanten skriver under med sitt bank-id. Något som polisen bestämt avråder ifrån.

Staffan Tell, Hemnet. Foto: Hemnet

Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, har inte tidigare hört talas om att bedragare använder mäklares bilder som marknadsförs via Hemnet på det här sättet.

– Nej, jag har aldrig hört talas om det. Vi har kontroll över Hemnet. Men om tredjepartsaktörer tar mäklares bilder och använder dem på externa tredjepartssajter är däremot väldigt svårt för oss att kontrollera. Men det är klart att man som mäklare kanske inte tycker det är kul att bilder man betalat för olovligen används på det sättet.

Polisen: Här är bostadsbedragarnas vanligaste knep

Det förekommer många varianter av bedrägerier. Men här är några av de vanligaste att hålla koll på, enligt polisen:

Fejkade annonser

Det är inte ovanligt att bedragare skapar falska bostadsannonser med hjälp av bilder från exempelvis Hemnet. Hyrorna som sätts är också något lägre än övriga marknaden. Syftet är att skapa ett stort intresse utan någon lägenhet behöver visas upp. Gör en bildsök på Google eller sök på uthyrarens namn för att kontrollera om objektet finns någon annanstans eller om bilderna är stulna.

Brådska och stress

En stark varningssignal är när uthyrare vill stressa fram påskrifter och överföringar av depositioner. Särskilt om lägenheten inte har visats. Bedragare har alltid bråttom och spelar på att erbjudandet inte kommer igen om du säger nej. Betala aldrig för en bostad du inte sett eller kontrollerat.

Se upp i Facebookgrupperna

Facebookgrupper för bostäder och andrahandsuthyrning har blivit ett viktigt forum för bedragare. Här går det snabbt. Ignorera inte tecken på att det inte står rätt till. Kolla upp bostaden och personen. Sök även efter varningar i grupper och forum.

Id-kapningar

Ibland kan bedragarna vara uter efter dina personuppgifter i syfte att komma åt dina bankkonton. Ett tillvägagångssätt är att de säger sig vilja göra en kreditupplysning och ber dig skriva under med bank-id. Gör aldrig det. Det slutar sannolikt med länsade konton.