Högsäsong för olyckor med vilt

Hösten innebär ofta ökat antal viltolyckor. Att inte anmäla en olycka kan ge föraren böter. Något långt ifrån alla känner till, menar Ekerös kommunpolis Anna Freij.

  • Publicerad 15:15, 4 okt 2019

Det kan vara så att man inte vet att det är brottsligt.

Hittills i år har 172 viltolyckor på Mälaröarna rapporterats, enligt polisens siffror. Det är fler än i fjol då 151 olyckor med vilt rapporterades årets nio första månader.

Att just hösten ser ett uppsving i anmälningar hör till vanligheterna enligt både polis och kommunens viltvårdare.

Orsaken är mörkare morgnar och kvällar.

– Som jag förstår det är det så att vid gryning och skymning så rör sig de här vilda djuren allra mest. Vid den här tiden på året så sammanfaller snart gryning och skymning med de tider som människor förflyttar sig till sina arbetsplatser och skolor. Det kan vara en faktor till att olyckorna ökar just den här tiden, säger Anna Freij, Ekerös kommunpolis.

Anmälningsplikt

Den som kör på ett vilt djur omfattas av anmälningsplikt. Dessutom ska platsen märkas ut så att en viltvårdare kan spåra djuret.

– Om man kör på ett större vilt djur ska man ringa polisen som ringer en viltvårdare som kommer och letar upp djuret och avlivar det eller bedömer att det kan leva vidare. Då är det viktigt att man märker ut platsen om djuret har sprungit iväg, säger Anna Freij.

Så sker dock inte alltid och den som undviker att anmäla gör sig skyldig till brott mot jaktlagen. Det kan ge böter om det blir fällande dom.

– Det kan vara så att man inte vet att det är brottsligt, säger hon.

För att minska risken att drabbas av en viltolycka har Anna Freij flera tips till Mälaröborna.

–Ta viltvarningsskyltarna på allvar och anpassa hastigheten. Bara för att det står att det är 70 kanske man inte kan köra i 70 om man ser de här skyltarna. Vid gryning och skymning får man tänka efter hur fort man egentligen kan köra. Hinner man bromsa om det plötsligt springer ut ett vildsvin? Det är för en egen säkerhet. Just på Ekerö är det väldigt vanligt, säger Anna Freij.

Leder skyddsjakt

När viltolyckor rapporteras på Mälaröarna är Robert Möller en av de viltvårdare som kallas in. Han är jaktledare för skyddsjakten som bedrivs av sex personer och har hjälpt kommunen och polisen under flera decennier.

Robert Möller delar Anna Freijs uppfattning om bakomliggande orsaker till att viltolyckorna brukar öka på hösten.

– De flyttar sig och byter ofta ställe att äta på. Då rör de sig över vägarna och då blir det olyckor, säger han.  

En insats för att minska olycksantalet är skyddsjakt. Sedan i tisdags pågår skyddsjakten på Mälaröarna, något Robert Möller märker är ett känsligt ämne.

– Det innebär att det blir en del gnäll. En del tycker inte om att det skjuts och en del vill att man ska skjuta bort, säger han.  

Han poängterar att skyddsjakten sker för att hålla stammarna nere så att djuren inte ställer till besvär eller orsakar olyckor.  

– Vi har haft problem med kanadagäss. Där vill en del att man skjuter bort dem på badstranden. När man gör det blir det gnäll att det skjuts, säger han.

Förstår inte kritiken

Han har ingen förståelse för den kritik som jakten kan få.

– Det behövs och man gör det inte om det inte behövs. Det skitar ner på badstränderna och barnen kan inte gå där, säger han.

Den skyddsjakt som nu inleds får fortsätta till och med januari, enligt Robert Möller.

Han uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksam under skyddsjakten. Han är själv ute ungefär en gång i veckan och rör sig då främst i Ekerö tätort.

– Det är bland parker och villor. Vi har en gul väst på oss som det står Ekerö skyddsjakt på och vi har legitimation, säger han.

Precis som Anna Freij så har Robert Möller tips till trafikanter hur de ska undvika viltolyckor.

– Titta på båda sidorna om vägen, titta inte bara mitt på. Låt blicken vandra från sida till sida. Sedan är det som sagt var farten. Ju långsammare man kör desto större chans har man att klara ett djur. Man kan få skäll av andra bilister, men det kan det vara värt, säger han.

Med anledning av pågående jakt uppmanar han även Mälaröborna att vidta vissa försiktighetsåtgärder.

– Spring inte omkring på kvällarna med mörka kläder. Man kan ha en lampa eller något ifall det är en vildsvinsjägare ute någonstans så måste de synas, säger han.

Djur som ­måste anmälas

Älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Källa: polisen.se

Denice kan vinna pris på Lärargalan

Nyheter Gala. På måndag kan Ekebyhovs Denice Sverla vinna: ”Jag är en prestationsmänniska” Hon njuter varje dag på jobbet. Ekebyhovsläraren Denice Sverlas arbetsglädje har fått hennes elever att nominera henne till Lärargalan. – Då vinner vi tillsammans, säger hon.torsdag 14/11 11:25

Hon blir ny vd för Ekerö bostäder

Nyheter Rekryteringsprocessen är över. I veckan presenterades Ann Söderström som ny vd för Ekerö bostäder. Men hon börjar inte förrän till våren.lördag 9/11 1:15

Svårt för Fittjabussen att hinna med färjan

Nyheter Fastnar i köer. Vissa bussturer har tvingats vända Den nya busslinjen till Fittja har problem med framkomligheten. När bussen fastnar i köer på Slagstasidan har förarna svårt att hinna till färjan.lördag 9/11 1:15