Ökande. Men tack vare en redan väldigt låg arbetslöshet så blir inte påverkan så stor, menar kommunordförande Parisa Liljestrand (M). Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen, Pi Frisk

Högsta arbetslösheten i Vallentuna på nio år

Antalet långtidsarbetslösa i Vallentuna har ökat mest i länet. På ett år har den generella arbetslösheten i kommunen ökat med hela 21,7 procent.

  • Publicerad 12:11, 21 jan 2020

Från december 2018 till december 2019 har arbetslösheten ökat i hela landet inte minst i Vallentuna. I december rapporterade kommunen den högsta siffran för antalet arbetslösa på nio år. På ett år har andelen öppet arbetslösa i Vallentuna ökat med 21,7 procent enligt månadsstatistik från Arbetsförmedlingen. Men än så länge är kommunens arbetslöshet ändå låg jämfört med övriga riket.

– Den generella arbetslösheten har stigit med 0,2 procentenheter. Vi ligger på femteplats i riket och det är ett relativt gott betyg. Men den har ökat och vi måste ta en titt på vad de siffrorna beror på, säger Parisa Liljestrand (M), kommunordförande.

Få har påverkats

Framförallt är det andelen som har varit arbetslösa mer än 24 månader som har ökat – med över 90 procent, från 44 personer i december 2018 till 84 i december 2019. Det är den överlägset största procentuella ökningen i hela Stockholms län. I hela länet ligger den ökningen på 6,7 procent. 

– Det man ska komma ihåg är att i och med att vi har en så pass låg arbetslöshet överlag så blir det relativt få personer som påverkas. Därmed inte sagt att det inte är allvarligt, säger Parisa Liljestrand.

Lågkonjunktur påverkas

För ett drygt år sedan lades Arbetsmarknadsavdelningen, Ama, ned i Vallentuna. Den fångade upp och arbetstränade personer som stått utanför arbetslivet på grund av exempelvis sjukskrivningar eller missbruk, men kommunen gjorde bedömningen att Vallentuna arbetscoachning skulle kunna göra den insatsen i stället. Magnus Isberg, näringslivsstrateg på kommunen, menar att nedläggningen av Ama inte har något att göra med de stigande arbetslöshetssiffrorna. 

Vallentuna kommun får rätt i domstol om Ama

– Den totala konjunkturen i landet är svåra för oss i Vallentuna att påverka. Men vi har Vallentuna arbetscoachning som har arbetat ordentligt sedan i januari förra året och där har man lyckats få ut 50 procent av deltagarna i riktiga anställningar.

Vänsterpartiet lagt fram en motion om en konsekvensanalys efter Amas nedläggning, något som förmodligen inte kommer att få bifall i kommunfullmäktige. Kommunen planerar i stället andra insatser för att jobba mot arbetslöshet i kommunen. 

– En sak vi planerar att göra, rent konkret, det är att under våren jobba med en rekryteringsmässa, där företag kan ställa ut för att hitta medarbetare, säger Magnus Isberg.

Klart: Arbetsmarknadsavdelningen stänger

Öppet arbetslösa och sökande i program

VallentunaÖppet arbetslösa
December 2018 – 502 personer
December 2019 – 611 personer
Ökning: 21,7 procent

Arbetslösa i minst 24 månader
December 2018 – 44 personer
December 2019 – 84 personer
Ökning: 90,9 procent

Stockholms länÖppet arbetslösaDecember 2018 – 68 629 personer
December 2019 – 75 330 personer
Ökning: 9,8 procent

Arbetslösa i minst 24 månader
December 2018 – 13 556 personer
December 2019 – 14 481 personer
Ökning: 6,7 procent

Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik

Visa merVisa mindre