gick vidare. Klassen med sitt diplom ifrån tävlandet i ”Vi i femman”. Foto: Olle Wikström

Högsta klass i retorik på Futurum

Klass 5b i skolan Futurum i Bålsta har gått vidare till tv-programmet Retorikmatchen som sänds genom UR och SVT, bara de tolv bästa i Sverige är med i programmet varje år. Nyligen spelade de in semifinalen i Stockholm, klasskamraterna Wilmer Dahlstedt och Tilde Carlberg tävlade för klass 5b. – Vi är experter på argumenterande tal, säger läraren Caroline Berg.

  • Publicerad 01:15, 18 maj 2019

Retorik är ett ämne som har uppmärksammats på senare år av Sverige och UR med att sedan 2011 ha tv- och radioprogrammet Retorikmatchen där klasser tävlar om att bli bästa retorikerna.

Klassen 5b från skolan Futurum har alltid varit aktiva inom retorik, mycket på grund av att deras lärare Caroline Berg tycker det är oerhört viktigt.

– Retorik är jätteviktigt. Vi började väldigt smått med att gå fram och säga nån mening bara. Då blev alla successivt mer bekvämare att tala framför folk, säger Caroline Berg.

Caroline Berg säger att klassen har fokuserat på ”Ethos Logos Pathos” mönstret mycket, hon säger att det är viktigt att få in känslor i talet och verkligen visa att man bryr sig.

– Efter att Tilde och Wilmer hade blivit framröstade av klassen att tävla i Retorikmatchen var det viktigt att de argumenterade om något ämne de tyckte var viktigt att framhäva, ämnet blev bättre skolgårdar, säger Caroline Berg.

Innan dess hade klassen tävlat i det regionala radio-programmet Vi i femman-tävlingen och tagit sig till semifinal i länet. Efteråt var Bålsta-klassen bland 150 stycken klasser i Sverige som skickade in tal som bidrag för att tävla i tv-programmet Retorikmatchen. De kvalade sig vidare och fick hålla ett nytt tal genom Skype/Facetime framför en jury som senare valde ut dem bland de 12 bästa.

Klassen representanter Tilde Carlberg och Wilmer Dahlstedt åkte till Stockholm nyligen och spelade in två avsnitt som kommer sändas senare i höst.

– Jag var inte så nervös, jag känner dem ändå inte så jag bryr mig inte vad de tycker om mig. Det var ingen fara för min del, säger Tilde Carlberg.

Vad var er reaktion när ni gick vidare till Retorikmatchen?

– Jag blev så stolt över dem, säger Caroline Berg.

Läraren ställer sedan frågan till barnen om det märktes.

– Ja gud ja, man såg direkt när du kom in i klassrummet att det var något. Vi själva bara skrek av glädje. Innan startade Caroline en hänga-gubbe och tillslut fattade vi att det skulle stå ”vi har gått vidare”, skrattar barnen.

Retorikmatchen sänds på UR och SVT senare i höst.

Retorikfakta

Retorik betyder konsten att tala och övertyga.

Retorikmatchen fick in 150 bidrag från olika klasser i år.

Ethos betyder att behaga – Pathos betyder känsla – Logos betyder förnuft.

Om du är rädd att tala inför folk har du glossofobi.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt