PROTEST. Alma Rivarola Baraibar i Grön ungdom i Solna tycker de beslutet om Bergshamraskolan är förfärligt, men enligt gruppledaren Bernhard Huber (MP) anser ändå att det inte finns en spricka inom partiet. Foto: Leif Oldenburg/Patrik Ekström/Anders Ekström

Högstadiefrågan splittrar Miljöpartiet Solna

Frågan om Bergshamraskolans högstadium har inneburit oenigheter inom Miljöpartiet. Förra veckan avgick MP-politikern Tobias Östberg och dessutom har det lokala gröna ungdomsförbundet reagerat kraftigt mot nedläggningsbeslutet.

  • Publicerad 08:23, 12 feb 2019

Det var förra veckan som det stod klart att det blågröna styrets nya skolsatsning innebar att Bergshamraskolans högstadium läggs ner 2021. Frågan har väckt reaktioner, dels från föräldrar och elever – men även internt inom MP.

Detta gjorde att Tobias Östberg (MP) – som kämpat för skolan i många år – avgick.

– Jag känner mig rundad och det fanns en gräns för mig, därför kan jag inte vara kvar. Det känns som Solna blir av med deras ”problem” med skolan utan att ha ordentligt underlag och siffror. Men jag ger inte upp än, jag kommer att kämpa vidare på andra sätt, sa Tobias om avhoppet.

Grön ungdom reagerar kraftigt

Dessutom har ungdomsförbundet Grön ungdom reagerat kraftigt på beslutet och är oeniga i frågan med moderpartiet i Solna.

– Vi tycker det är förfärligt, verkligen. Kommunen har skitit i skolan länge, säger Alma Rivarola Baraibar som är ansvarig för GU i Solna.

– Att ha en högstadieskola är viktigt för hela Bergshamra och den gör mycket nytta i samhället.

Alma tycker att partiet är helt fel ute kring detta heta ämne.

– Det är en linje vi sannolikt inte hade stått bakom om vi varit kvar i opposition. Vi tycker det är en för stor uppoffring att offra högstadiet här och att MP borde avstått att gå med på detta.

– Vi kommer att kämpa in i det sista för denna frågan, man kan inte köra runt med elever, lärare och föräldrar så här.  

Splittring i MP?

En fråga som splittrar Miljöpartiet med andra ord. Men enligt gruppledaren Bernhard Huber innebär det ingen splittring i stort inom partiet.

– Inom politiken har man ibland olika åsikter men att det är en splittring vill jag inte säga. Att Tobias väljer att avgå gjorde mig oerhört ledsen. Han kunde inte acceptera den negativa förändringen i en fråga han brinner för. Det känns sorgligt att han tog ett så drastiskt steg, säger Bernhard Huber.

Frågan om Bergshamraskolans högstadium har diskuterats flitigt inom partiet enligt Huber.

– Vi hade ett medlemsmöte där vi förankrade beslutet men frågan har varit uppe redan tidigare. Bergshamraskolan har gått back i flera år och har sviktande elevunderlag så en förändring behövs.

– Vi i MP tycker att skolplanen föreslår en bra och acceptabel lösning utifrån förutsättningarna. Nya Bagartorpsskolan och Ulriksdalsskolan fungerar som alternativ för Bergshamraeleverna.

Vad säger du om Grön ungdoms reaktion?

– Flera som är med i ungdomsförbundet bor i Bergshamra och går på skolan. Jag förstår att de ogillar förslaget och har full respekt för det. Att det finns andra åsikter i ungdomsförbundet är normalt och inga konstigheter.

Miljöpartiet satt tidigare i opposition, under två decennier, i Solna men ingår i denna mandatperiod i styret tillsammans med M, L, KD och C.   

Stockholm Direkt