Påverkas. Ulriksdalsskolan är en av de fem kommunala högstadieskolorna som kommer ha fjärrundervisning veckan efter påsklovet. Foto: Leif Oldenburg

Högstadieskolor inför fjärrundervisning

Efter påsklovet väntar fjärrstudier för elever i de kommunala högstadieskolorna. Bakgrunden är att för stor andel lärare är sjuka.

  • Publicerad 11:42, 3 apr 2020

Det är efter rektorernas önskemål.

När Solnas högstadieelever i dag går hem för påsklov dröjer det lite drygt två veckor innan de kommer tillbaka. Med det handlar inte om förlängt lov.

Så hanterar Solna undervisningen när skollokaler stänger

Under torsdagen togs nämligen ett ordförandebeslut av skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) att det veckan efter lovet blir fjärrundervisning för elever som går i de kommunala högstadieskolorna.

– Det är efter rektorernas önskemål. Personalsituationen har varit ansträngd och mellan 30 och 40 procent av lärarna har varit hemma sjuka, säger hon.

Datorer för att kunna genomföra fjärrstudierna har eleverna redan genom skolan.

– Vi har en ett till ett lösning, där alla har egen dator, säger hon.

Skolan ordnar lunch

Fjärrstudierna gäller mellan den 14 och 17 april, men nytt beslut kan komma att tas efter det om situationen skulle kräva det.

– Undervisningen sker i realtid, med elever och lärare som sitter hemma. Jag ser inga risker, men det ställer lite extra krav på föräldrarna att se så att eleven följer med i undervisningen och närvarar, säger hon.

Skolorna kommer dock förse eleverna med lunch.

– De får komma till skolorna och hämta lunch, säger Marianne Damström Gereben.

Skolor som berörs

Bergshamraskolan

Ulriksdalsskolan

Råsunda centralskola

Skytteholmsskolan

Tallbackaskolan

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt